Ce efecte pozitive are consumul de năut asupra organismului. Cine trebuie să-l evite

Ultima actualizare:

    Năutul este foarte valoros pentru sănătateFoto: pixabay.com
Năutul este foarte valoros pentru sănătateFoto: pixabay.com

De secole, năutul a fost un aliment de bază în hrana popoarelor din Orient. În zilele noastre, leguma renumită pentru valoarea terapeutică deosebită este folosită în bucătăria popoarelor din Orientul Mijlociu şi din Africa sub numele de „desi" şi „kabuli".

Năutul este o leguminoasă care se adaptează uşor la mediul în care se dezvoltă: fie că este vorba de secetă, de arşiţă sau de îngheţ, şi are puteri tămăduitoare datorate substanţelor nutritive din compoziţie.

Năutul conţine proteine, aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, fibre, vitamine (E, complexul B şi C), minerale (magneziu, mangan, calciu, potasiu, fier, zinc) şi carbohidraţi, nutrienţi care stimulează buna funcţionare a nervilor, a muşchilor, enzimelor şi hormonilor.


    Hummusul, un preparat din Orientul Mijlociu, a devenit foarte apreciat și la noi în țarăFoto: pixabay.com
Hummusul, un preparat din Orientul Mijlociu, a devenit foarte apreciat și la noi în țarăFoto: pixabay.com

„În acelaşi timp, dieta care conţine năut aduce şi alte beneficii organismului: are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează organismul împotriva bolilor de inimă, de insomnii şi de diferite forme de cancer. Deoarece are puţine calorii, năutul este recomandat în curele de slăbire.

Năutul nu este potrivit pentru cei cu probleme renale

Din păcate, de efectele vindecătoare ale acestei leguminoase nu pot beneficia bolnavii de gută sau cu afecţiuni renale, deoarece prin metabolizarea sa, năutul creşte nivelul acidului uric în organism. De asemenea, s-a constatat că delicioasa legumă are efect diuretic, este un valoros antiseptic urinar şi stimulent digestiv", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Năutul scade colesterolul "rău"

Consumul de năut scade nivelul colesterolului „rău" prin conţinutul de fibre. În acelaşi timp, această legumă împiedică acumularea de zahăr în sânge; de aceea, este un aliment benefic şi pentru hrana bolnavilor de diabet sau de hipoglicemie.

Năutul elimină paraziţii intestinali

Când este preparat sub formă de decoct (trei linguriţe de năut boabe fierte timp de 10 minute într-o cană de 300 ml cu apă), această băutură combate paraziţii intestinali.. Tratamentul zilnic, cu două căni de decoct, trebuie continuat timp de o săptămână.

Năutul este o sursă de energie

Boabele de năut sunt o sursă dovedită de energie şi trebuie consumate, în diverse preparate, tot anul. Când se consumă o cantitate de 150 de grame de năut, aceasta asigură 70% din necesarul de acid folic, 50% din cel de fibre şi 30% din cantitatea de proteine. Fierul conţinut de boabele năutului produce energie, în timp ce magneziul sporeşte cantitatea de enzime, care asigură cantitatea de antioxidanţi. Din 100 de grame de năut fiert, organismul acumulează 163 de calorii.

Năutul poate regla probleme de infertilitate

Datorită conţinutului mare de acid folic, năutul este un remediu recomandat bărbaţilor, deoarece combate impotenţa şi îmbunătăţeşte viaţa sexuală. Acest leac este folosit frecvent de popoarele arabe, mari consumatoare de năut. În acelaşi timp, datorită conţinutului de proteine, de carbohidraţi şi de fibre, acest remediu este recomandat de specialişti şi femeilor însărcinate sau acelora care vor să conceapă un copil, susţine fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

image
image
image
image
image
image
statuie jpg
Tuse jpg
money 3115981 1280 jpg
image png
tesla jpg
calendar ortodox 2021 22 februarie aflarea sfintelor moaste din evghenia png
vasile certezanu jpeg
casatorie creier jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net