Cum să tai corect pomii fructiferi toamna și până când este recomandat acest proces. Ce trebuie să mai faci pentru o recoltă bogată anul viitor
Dacă ne numărăm printre românii care au norocul de a avea propria grădină, este important să știm cum să avem grijă de pomii noștri fructiferi, mai ales în această perioadă a anului, când temperaturile vor scădea vertiginos.
Poate că mulți dintre noi ne vom gândi că, odată cu sosirea sezonului rece, a venit și vremea în care ne putem relaxa, fără să mai facem nimic prin grădină, până când nu va sosi primăvara. Cu toate acestea, realitatea stă cu totul altfel! Toamna este sezonul perfect pentru a tăia pomii fructiferi, până la jumătatea lunii noiembrie!
Experții ne mai spun că putem începe toaletarea pomilor poate începe după ce aceștia deja au intrat în repaus vegetativ, adică după ce le-au căzut toate frunzele. De asemenea, mai trebuie să știm că nu ar trebui să tăiem pomii dacă temperaturile deja au scăzut sub 5 grade Celsius. Dacă deja este mai frig, suntem sfătuiți să amânăm tăierea pomilor până la primăvară.
Ce trebuie să știm înainte de a tăia pomii
De asemenea, un alt detaliu important pe care trebuie să îl mai știm este și faptul că uneltele pe care le vom folosi pentru a tăia pomii trebuie să fie nu doar bine ascuțite, dar și sterilizate. În plus, după ce urmează să trecem la un alt copac, uneltele ar trebui sterilizate cu alcool.
În plus, în ziua în care vom toaleta pomii, nu trebuie să plouă, sau să bată vântul. Primul pas pe care trebuie să îl facem este să îndepărtăm ramurile uscate, ori rupte. Apoi, trebuie să scăpăm de cele care au crescut haotic.
Cum trebuie toaletați pomii toamna
Un alt sfat important din partea experților este să tăiem și drajonii, adică ramurile care pornesc chiar de la baza trunchiului. După ce am tăiat pomii fructiferi, este timpul să trecem la săpat, pentru a ține dăunătorii sub control și pentru a ajuta pomii să absoarbă mai mult îngrășământ!
Tot ce trebuie să facem este să săpăm în jurul acestora, la o adâncime de maxim 10 centimetri. În plus, deși mulți aleg să facă acest lucru primăvara, pomii pot fi văruiți și toamna, pentru a ține dăunătorii la distanță.