Cum sunt românii „agățați” de turci în vacanțele din Istanbul. Ce îți oferă în fiecare restaurant, chiar dacă refuzi

12 august 2023 9:35   Fapt divers

În ultima perioadă, tot mai mulți români aleg să plece în vacanță în Istanbul, Turcia. Deși un oraș destul de agitat și „piperat” din toate punctele de vedere, cu un trafic infernal și aglomerație cât cuprinde, Istanbulul are, totuși, frumusețea lui, iar turcii știu exact cum s-o pună în valoare!

Istanbulul a început să fie, din nou, frecventat de români. Cu o populație care „înghite” lejer România, Istanbulul este animat atât ziua, cât și noaptea. Există activități pentru toate gusturile oamenilor. 

Turcii, de departe cei mai buni comercianți

Pentru că au fost încă din cele mai vechi timpuri cei mai buni și mai convingători comercianți, turcii păstrează și astăzi tradiții vechi de sute de ani. Printre ele se numără și ospitalitatea, ospitalitate care, pentru unii oameni, ar putea părea puțin exagerată. Dar nu și pentru ei!

Ce-i drept, turcii ne cam iubesc și fac orice să ne atragă atenția, dar în cel mai bun sens posibil. O experiență în Istanbul cu siguranță este una de neuitat, mai ales dacă alegi să te cazezi în inima orașului. Cazările în zona Sultanahmet sunt destul de piperate, însă compensează cu prețurile decente de la terasele și restaurantele din vecinătate. Unde mai pui la socoteală peisajul superb cu cele două moschei, Hagia Sofia și Moscheea Albastră, dar și Topkapi Saray, la numai 5 minute de mers pe jos, cu siguranță sejurul este unul de neuitat. 

Pentru că turcii sunt ospitalieri, săritori și primitori, aplică o tactică inedită pentru a atrage turiștii străini să rămână la restaurantele lor: discounturi de 10-15% la notele de plată, dar și desert și ceai gratuit, lucruri pe care ți le spun încă dinainte de a te așeza la masă. Chiar dacă le refuzi, n-ai de ales: deznodământul va fi același!

Și să nu credeți că-și uită promisiunile! Imediat după ce ai terminat felurile de mâncare comandate, te servesc numaidecât cu baclava proaspătă și ceai la discreție. Din acest motiv, tot mai mulți români nu pot refuza „plăcerile turcești” și se lasă duși de val în a experimenta preparate care mai de care mai delicioase. De menționat este faptul că, fiind țară musulmană, în Turcia nu se servește niciunde carne de porc, iar terasele și restaurantele care oferă alcool la masă sunt extrem de rare. Iar acolo unde se servește alcool, fiți siguri că prețurile sunt pe măsură! În schimb, mâncarea este extrem de accesibilă: pentru o masă de 2 persoane trebuie să scoți din buzunar mai puțin de 200 de lei.

Mai multe