Cum te asiguri că varza murată nu va face niciodată floare. Ingredientul pe care trebuie să îl pui ca să îți reziste toată iarna
Iarna se apropie cu pași repezi, așa că majoritatea gospodinelor fac pregătiri intense, iar printre acestea se numără și pregătirea verzei murate. Luna noiembrie este perioada ideală pentru a pune varză la murat, însă, dacă vrei să stea cât mai bine și să se păstreze peste iarnă, ar trebui să ții cont de anumite detalii.
În majoritatea gospodăriilor în sezonul rece se găsește varza murată, folosită de gospodine la sarmale, pentru a face varză călită și se poate consuma ca atare, cu ulei și cu piper, sub formă de salată. Și probabil că, la prima vedere, este foarte simplu să pui varză la murat, dacă respecți rețeta și proporțiile când pregătești saramura, însă se poate întâmpla ca varza să facă floare deasupra, chiar dacă ai respectat întocmai indicațiile.
Ingredientul care împiedică varza murată să facă floare
Astfel, pentru a te asigura că nu se va întâmpla acest lucru, în primul rând, ține cont de igienă și spală foarte bine butoiul, pentru că microbii favorizează apariția mucegaiului, adică așa-zisa floare care se formează la suprafață. Îl speli cu apă fierbinte, în care ai dizolvat un plic de bicarbonat de sodiu, iar apoi poți așeza verzele în butoi și turna peste ele saramura, pe care o prepari adăugând 500 g sare grunjoasă la fiecare 10 litri de apă.
De asemenea, pentru o aromă deosebită, mai poți pune în butoi și crenguțe de mărar, precum și rădăcină de hrean. Însă, ingredientul care face cu adevărat diferență este zahărul. Acesta ajută varza să se păstreze bine și să nu facă floare. Adaugă o mână de zahăr în butoi și vei vedea diferența, potrivit ego.ro.
Totodată, vă vom mai spune și un alt secret folosit de multe gospodine. Cu cât stă mai mult timp în butoi, cu atât varza poate deveni mai acră, iar pentru a o împiedica să se acrească prea tare, pune în butoi câteva bucăți de lemn de mesteacăn.
Un alt truc eficient este adăugarea de frunze de viță de vie în butoiul de varză murată. Aceste frunze conțin enzime naturale care ajută la fermentarea corectă a varzei și previn gustul amar.