Cum ținem sub control agresivitatea câinilor față de stăpân! Sfaturi de la dresorul Mihai Nae

8 februarie 2022 20:43   Fapt divers
Ultima actualizare:

Ne dorim cu toții animale de companie, câteodată fiind și absolut necesar, pentru pază și protecție. Cum să avem însă grijă de ele și ce ar trebui să știm exact despre agresivitatea lor ne explică dresorul de câini al vedetelor, Mihai Nae.

Această situație îmi este foarte des întâlnită în relația dintre stăpân și companionul ales. În ultima vreme am avut tot mai multe cazuri în care propriul câine și-a mușcat stăpânul. Nimic mai trist și mai greu de oprit. Totuși, trebuie să nu uităm că de cele mai multe ori noi suntem cei vinovați pentru aceste situații. Nu întotdeauna, bineînțeles. Poate să fie de vină și partea genetică a câinelui, însă și aceea poate fi influențată de cum gestionăm noi situația.

În ultima vreme am întâlnit tot mai mulți câini de talie mică extrem de agresivi cu stăpânii lor. Rase precum cocker, jack russel, bichon și chiar pechinez. Trebuie să citiți despre sindromul câinelui mic, care este o manifestare de comportament defectuoasă, care are la bază lipsa educației. Câinii de talie mică pot reprezenta pericole serioase dacă nu sunt educați. Motivele declanșării acestor probleme sunt foarte multe. Voi enumera câteva dintre ele", declară, pentru Click!, Mihai Nae.

Mersul la frizerul canin

Dacă am fi conștienți de faptul că orice câine indiferent de talie trebuie și el să facă școală, atunci riscul de a apărea o deviere de comportament în timpul aranjării câinelui la stilist nu s-ar mai pune în discuție. Instructorul canin va pregăti psihicul câinelui pentru ca acesta să fie dispus să permită stilistului să îi aranjeze blănița. Cei mai mulți nefiind pregătiți, se sperie, dau o luptă până la epuizare cu frizerul,  până când ulterior acesta îl aranjează cu forța. De aici dăm startul unei temeri, care ulterior se va manifesta prin agresivitate față de stăpân atunci când acesta o să își dorească să își curețe câinele după o zi ploioasă sau chiar să îl perieze.

Ștersul lăbuțelor după ieșirea de afară

De cele mai multe ori suntem tentați să ștergem lăbuțele câinilor când venim cu ei de afară. O facem fără să ne dăm seama, într-un mod nenatural, întorcând laba câinelui invers. Practic, îi sucim lăbuța. Evident, producem un disconfort serios, care se lasă cu un scheunat, mârâit, tentativă de mușcătură, atenționare prin a simula o mușcătură și, la urmă, chiar o mușcătură serioasă, urmată de o serie de mușcături pe mâinile noastre.

Hamul, accesoriu de plimbat

Hamul nu este doar un accesoriu pentru plimbarea câinelui. El este conceput pentru a avea o utilitate, și anume pentru câinii de sanie sau pentru pregătirea celor de pază. Nu pentru companie. Dacă folosim hamul pentru plimbările zilnice, câinele va învăța să ne tragă în lesă și deci să ne plimbe el pe noi, nu noi pe el. Ceea ce nu face altceva decât să îl învețe să se impună și să decidă în locul nostru ritmul și direcția. Îi va da o atitudine de conducător. Se va exterioriza la apariția altor câini întâlniți pe stradă și în momentul în care vom dori să îl oprim e posibil să se întoarcă să ne muște. Zgarda și lesa sunt esențiale în educația câinelui, iar introducerea acestora trebuie făcută încă din perioada predresajului.

Uscarea blăniței după baie

Feonul este foarte marcant pentru câine. O mașinărie care încinge și care scoate zgomot se aproprie de câine într-un stil foarte sigur și rapid. Ce poate face un câine care nu are fixată încrederea deplină în stăpân? Va sări să muște. Noi vom ceda și vom mai încerca o dată. Acesta va riposta din nou și din nou. Așa va învăța să se impună de câte ori nu îi convine ceva. Și iată cât de ușor se instalează agresivitatea.

Mihai Nae a colaborat cu mai multe vedete cunoscute de la noi pentru a le dresa animalele de companie, precum Liviu Vârciu, Oana Roman, Ruby, Pepe, Dorian Popa, Daniela Gyorfi, Paula Seling, Amna, Valeria Arnăutu, Raluca Tănase, Sonia Trifan, Alexandra Ungureanu și Livia Graur.

  Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Mai multe