Cuvântul care le dă bătăi de cap tuturor românilor. Cum se spune, de fapt, corect: tăieței sau tăiței?

23 noiembrie 2024 9:30   Fapt divers

De cele mai multe ori, mulți români se confruntă cu diverse dileme atunci când vine vorba de folosirea corectă a anumitor cuvinte și în ceea ce privește ortografia lor. Nu puține sunt exemplele care le pot da mari bătăi de cap, și se întâmplă deseori chiar și cei care se bat cu pumnii în piept că nu au cum să facă vreo greșală, limba română îi contrazice. Așadar, un astfel de cuvânt care creează multă confuzie este: „tăiței” sau „tăieței”. 

Gramatica vine în ajutorul nostru pentru a ne ajuta să ne descurcăm bine atât în mod scris, cât și vorbit. Tocmai de aceea este bine să cunoaștem regulile de scriere și de vorbire pentru a le pune în aplicare în mod corect. Astăzi vom dezbate forma corectă pentru: „tăiței” sau „tăieței”„Aluat nedospit făcut din făină, apă, sare (și ouă) tăiat în șuvițe lungi și subțiri, care se fierb în supă sau se gătesc cu brânză, cu nuci etc.”, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX). 

Cum spunem și scriem corect: „tăiței” sau „tăieței”?

Probabil că atunci când te afli la restaurant sau în bucătărie pentru a găti, se întâmplă deseori să nu îți dai seama care este termenul corect: „tăiței” sau „tăieței”.

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a II-a revăzută și adăugită, ambele variante sunt corecte. Indiferent dacă ești bucătar și recomanzi un fel de mâncare cu tăiței, sau dacă ești clientul unui restaurant, trebuie să știi că poți folosi ambele variante, întrucât sunt corecte. 

Cum se scrie corect: „bancnotă” sau „bacnotă”? 

Și acest termen se numără printre cei care dau multe bătăi de cap vorbitorilor de limba română, fiind unul extrem de des folosit. Cu toate acestea, confuziile există și aici, mulți folosind greșit cuvântul „bancnotă”

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul corect este „bancnotă” - „Semn bănesc oficial sub formă de hârtie de valoare la purtător, emisă de o bancă și care îndeplinește funcția de mijloc de plată; ban de hârtie”

Mai multe