Dacă ai renunțat la cetățenia română o mai poți recupera? Ce e de făcut într-o astfel de situație
În fiecare an, numeroși conaționali renunță la cetățenia română. Motivul? Își doresc cetățenia altor țări și sunt state, precum Spania, care nu acceptă dubla cetățenie. Totodată, sunt români care vor să se întoarcă în România și, din acest motiv, vor să-și redobândească cetățenia. Este acest lucru posibil? Dacă da, ce este de făcut într-o asemenea situație.
Ce instituție din România se ocupă de cetățenie
Este bine de știut faptul că Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, este instituția care se ocupă de aplicarea procedurii legale de acordare, redobândire, renunţare şi retragere a cetăţeniei române.
Așadar, ce este de făcut dacă ai renuțat la cetățenia română și vrei să o recuperezi? Trebuie să depui o cerere de eliberare a certificatului de cetățenie în străinătate (la sediul misiunii diplomatice a României din țara de domiciliu sau în țara unde dețineți un permis de ședere legal), dar și în țară la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București, la Birourile teritoriale din Iași, Galați, Suceava.
"În perioada 01.04.2023 - 30.06.2023 au fost organizate la sediul ANC un număr de 57 de sesiuni de depunere a jurământ de credință față de România. Din totalul de 4.862 de persoane invitate, 3.488 persoane au depus jurământul de credință, fiind eliberate 4.572 de certificate de cetățenie, dintre care 1.084 pentru minori.
Au fost soluționate, prin ordin al președintelui ANC, 10.787 de cereri de cetățenie. Au fost soluționate 11 solicitări în conformitate cu Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public", au spus reprezentanții Autorității Naționale pentru Cetățenie, citați de știridiaspora.ro.
În plus, în jur de 12.000 de dosare urmează a fi înaintate spre analiză și soluționare
Ce acte trebuie să depui
Dacă vrei să redobândești cetățenia ai nevoie de mai multe acte. În primul rând, documentul care atestă dreptul de ședere pe teritoriul României, care poate fi documentul de trecere a frontierei (pașaport, titlu de călătorie) sau permisul de ședere de scurtă sau lungă durată. Actul trebuie să fie și în original şi în copie, aceasta din urmă fiind anexată cererii.
În plus, pe lângă acest document, vei mai avea nevoie de actele de stare civilă, atât în copie legalizată cât și în original.
Ce documente ai nevoie dacă vrei să renunți la cetăţenia română?
Pe de altă parte, cei care vor să renunțe la cetățenia română au nevoie de următoarele acte:
În primul rând, vei avea nevoie de paşaportul românesc și de actele de stare civilă româneşti ale solicitantului, dar și de certificatul de cazier judiciar obţinut în prealabil din România,
De asemenea, este nevoie să depui și o adeverinţă privind situaţia la zi a debitelor către statul român, eliberată de administraţia financiară din localitatea ultimului domiciliu în România.