De ce își schimbă apa oceanelor culoarea și cât este de periculos acest fenomen pentru oameni
Dacă ai observat că apa din oceane își schimbă culoarea din albastru în verde, ei bine, nu este o iluzie. Oamenii de știință dezvăluie care sunt explicațiile pentru acest fenomen fascinant!


În cazul în care ai zburat cu avionul peste ocean sau te-ai relaxat pe o plajă exotică, poate ai observat un detaliu surprinzător: apa nu este mereu de un albastru intens. În unele locuri, nuanțele devin verzi, iar acest lucru nu este deloc întâmplător.
Explicațiile oamenilor de știință
Un studiu recent publicat în revista „Nature” a scos la iveală un fenomen spectaculos: oceanul devine verde din cauza unei creșteri semnificative a cantității de fitoplancton, adică alge microscopice care trăiesc în stratul superior al apei. Potrivit cercetătorului Chris Robbins, citat de „Reader’s Digest”, aceste organisme conțin clorofilă, un pigment care absoarbe lumina albastră și roșie, dar se reflectă ca fiind verde.
Dar ce se întâmplă, de fapt, sub suprafața apei? Emisiile de gaze cu efect de seră încălzesc oceanele, iar asta provoacă o „stratificare” - la suprafață se formează un strat mai cald, iar dedesubt, unul mai rece. Din cauza acestei separări, nutrienții din adâncuri nu mai ajung la suprafață, acolo unde are nevoie fitoplanctonul. Rezultatul? Se modifică tipurile de fitoplancton și, în consecință, și culoarea apei.
41% din apele oceanice și-au modificat culoarea
Specialiștii avertizează că 41% din apele oceanice și-au modificat culoarea în ultimii 20 de ani, un procent care confirmă că planeta noastră trece prin schimbări majore, menționează sursa. De altfel, cele mai afectate zone sunt în apropierea ecuatorului, unde aceste modificări sunt și mai evidente.






Este periculos pentru oameni?
Din fericire, nu trebuie să-ți anulezi vacanța de vară! Cercetătorii spun că acest fenomen nu este periculos pentru oameni, prin urmare te poți bucura în continuare de apele oceanelor, fără să îți faci griji pentru sănătatea ta: „Nu există nicio dovadă că speciile de fitoplancton care cauzează efectul de ecologizare ar fi dăunătoare”, ne liniștește specialistul.