De ce nu e bine să mături noaptea? Superstiția de care țin cont tot mai mulți români
Poporul român este plin de superstiții și diverse credințe în supranatural, pe care le lasă să interfereze în activitățile lor zilnice. Dintre nenumăratele superstiții, una dintre cele mai răspândite ne amintește că nu este bine să măturăm noaptea.
Părerile referitoare la această credință sunt explicate diferit în funcție de regiune, mai ales că nu doar românii cred în această superstiție. Iată care sunt cele mai răspândite explicații care susțin superstiția de a nu mătura seara.
De ce nu este bine, de fapt, să măturăm noaptea
Se spune că cei care își mătură casa pe timpul nopții alungă prosperitatea, energiile negative și bogăția. Despre cei care fac acest lucru se crede că nu fac altceva decât să permită ghinionului și necazului să pătrăundă în casă.
Simplul act de a-ți mătura casa noaptea este un gest care alungă vibrațiile bune, bogăția și norocul. Se spune că „nu măturați doar praful, ci și averea”! Potrivit unor credințe populare, în India, măturarea târziu a podelei este asociată cu ghinionul, deoarece îl sperie pe „Lakshmi”, zeița abundenței, tinereții, frumuseții și averii. În mod similar, în toată Asia, curățarea după întuneric aduce ghinion oaspeților.
De exemplu, în unele culturi asiatice, se crede că măturatul în timpul nopții poate alunga spiritele bune și le poate atrage, aducând ghinion în casă.
În alte culturi, se spune că măturatul noaptea poate strânge praful și murdăria împreună cu energia negativă a zilei și o poate păstra în casă, afectând astfel bunăstarea și armonia familiei.
În unele tradiții religioase, se crede că măturatul noaptea poate fi asociat cu o activitate diabolică sau cu puterile malefice ale întunericului.
În general, această superstiție este legată de ideea că, noaptea, este un moment în care lucrurile sunt mai puțin vizibile și că anumite entități sau energii negative pot fi mai active. Prin urmare, măturatul noaptea poate fi perceput ca o invitație pentru aceste entități să intre în casă.