De ce nu este bine să dormi cu telefonul sub pernă. Sigur nu știai la ce pericole te expui

22 decembrie 2022 11:44   Fapt divers

Obiceiul de a dormi cu telefonul sub pernă poate să fie extrem de nociv pentru organism, spun specialiștii. Dacă și tu faci asta noapte de noapte, este cazul să te oprești acum! Nici nu ai habar la ce pericole îți expui sănătatea!

Într-o eră a tehnologiei, trebuie să recunoaștem că am devenit de-a dreptul dependenți de gadget-urile pe care le folosim zi de zi: smartwatch-uri, telefoane, tablete, laptopuri, toate sunt nocive atât pentru ochi, cât și pentru sănătatea noastră. 

De ce nu este bine să dormi cu telefonul sub pernă

Cel mai mare semnal de alarmă îl trag specialiștii atunci când vine vorba de a dormi cu telefonul sub pernă. 

Faptul că avem dispozitivele mobile lângă noi în fiecare minut al zilei ne afectează în multe feluri. Cu toate acestea, ne este foarte greu să le punem deoparte și să nu le folosim, cel puțin pentru o oră sau două. O dependență atât de puternică este periculoasă. În primul rând, cu telefoanele mobile, eficiența noastră este scăzută, pentru că ne pierdem mereu concentrarea din cauza faptului că notificările pe care le primim în mod repetat nu ne lasă să ne desprindem de telefon. În al doilea rând, pentru că suntem atât de implicați în utilizarea dispozitivelor noastre mobile, încât ne pierdem capacitatea de a ne odihni.

Ești obosit. Te duci în pat și... începi să te joci pe aplicațiile mobile, să urmărești meme-uri sau videoclipuri amuzante. Nevoia de a rămâne conectat este atât de puternică încât nu poți rezista, chiar dacă ești epuizat. Apoi, după o vreme de navigare pe internet, nu mai ai chef să dormi. Mai exact, utilizarea excesivă a telefonului, mai ales înainte de somn, atrage insomnia.

Faptul că ținem telefonul sub pernă nu ne ajută deloc. Acesta este unul dintre cele mai toxice obiceiuri posibile. Dacă este atât de aproape, poți ajunge la el în orice moment. Este tipic să ne amintim brusc lucruri importante pe care eram pe cale să le facem, de exemplu trimiterea unui e-mail. În cele din urmă, ne luăm telefonul de sub pernă și ne ocupăm de problemă, când de fapt ar trebui să ne odihnim.

Citește și - Ce încărcătoarele de telefon devin un pericol dacă nu sunt reciclate

Lumina albastră nu ne lasă creierul să se odihnească

Dispozitivele pe care le folosim în fiecare zi emit energie electromagnetică. Aceasta se prezintă sub formă de unde (unde radio, microunde etc.). Unele dintre aceste unde sunt unde luminoase. Undele de lumină vizibilă pot avea lungimi diferite - de la 380 nanometri la 700 nanometri. Cele scurte transmit mai multă energie decât cele lungi. O undă de lumină albastră este scurtă - între 415 și 455 de nanometri. Această lumină este emisă de dispozitivele cu tehnologie LED, cum ar fi televizorul, calculatoarele și telefoanele mobile.

Lumina este un factor foarte important care aliniază ritmurile circadiene. Acum, cu ajutorul luminii artificiale, suntem expuși la unde vizuale 24 de ore pe zi. Lumina albastră suprimă eliberarea de melatonină de către organism, ceea ce nu este de ajutor atunci când cineva încearcă să adoarmă. Dacă ai sursele de lumină albastră pornite în dormitor, creierul tău poate crede că este încă ziuă și te va menține în alertă și treaz, notează mudita.com.

Se știe că o explozie a unei baterii de telefon mobil se poate produce și poate fi foarte periculoasă. Cu siguranță și tu ai auzit, măcar o dată, un astfel de caz.  Mulți oameni își încarcă telefoanele noaptea, pentru a le avea complet operaționale dimineața. Dar ne asumăm un mare risc dacă ne încărcăm telefoanele mobile în timp ce le avem sub pernă, în pat. Încărcătorul și telefonul se încălzesc în timpul procesului, ceea ce poate duce la un incendiu, deoarece căldura nu se poate disipa și ambele lucruri devin din ce în ce mai fierbinți. Ar trebui să fim deosebit de atenți dacă folosim un încărcător de la un alt producător decât cel al telefonului nostru. Dacă acesta este incompatibil cu dispozitivul, există un risc mai mare să ia foc.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe