De ce se dau, de fapt, dulciuri de Halloween. Ce tradiții și obiceiuri există în seara de 31 octombrie, în diferite părți ale lumii

25 octombrie 2024 8:53   Fapt divers

Halloween este o petrecere specială care are loc în fiecare an pe 31 octombrie. În această noapte, copiii se deghizează în vrăjitoare, vampiri, supereroi și alte costume amuzante și înfricoșătoare. Și totuși, de ce se dau dulciuri în această noapte?

În 2024, Halloween-ul va avea loc într-o zi de joi, 31 octombrie. În fiecare an, această dată, conform legendei, marchează noaptea în care spiritele sunt cele mai active.

Înainte de creștinare, Samhain era sărbătorită în regiunea celtică și marca sfârșitul recoltei și începutul iernii. Se credea că în această noapte granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți dispare, iar spiritele pot trece în lumea noastră. Multe tradiții de Halloween, cum ar fi costumele și focurile de tabără, își au originea în acest festival celtic.

Tradiții de Halloween în diferite țări

Halloween, prescurtarea de la „All Hallows' Eve”, este un amestec fascinant de tradiții celtice și creștine. Festivalul celtic Samhain, care celebra sfârșitul recoltei și începutul iernii, era caracterizat de credința în întoarcerea spiritelor. Când Europa s-a creștinat, sărbătoarea a coincis cu Ziua Tuturor Sfinților, iar tradițiile păgâne au fost transformate și încorporate în noul context religios.

Tradițiile de Halloween variază mult de la o regiune la alta. De exemplu, în Irlanda, locul de naștere al Samhain, accentul se pune pe focuri de tabără și pe amintirea strămoșilor, în timp ce în SUA, Halloween-ul este asociat mai mult cu costume, dulciuri și petreceri tematice. Halloween-ul este un exemplu excelent de sincretism cultural, procesul prin care tradiții și credințe diferite fuzionează și se adaptează unele la altele. Elemente ale sărbătorilor păgâne au fost integrate în creștinism, creând o nouă sărbătoare care combină atât elemente spirituale, cât și festive.

Potrivit cercetătorului Nicholas Rogers, Halloween-ul este cel mai adesea asociat cu festivalul celtic Samhain. Acest festival marca schimbarea anotimpurilor și simboliza sfârșitul unei perioade de creștere și începutul unei perioade întunecate și introspective. Pentru celți, Samhain era considerat un moment important în care granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți dispărea și spiritele se întorceau.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Mai multe