De ce se uită câinii în ochii stăpânului când fac treaba mare? Gestul, aparent banal, are o explicație și nu trebuie ignorată

22 septembrie 2024 7:55   Fapt divers
Ultima actualizare:

Oare cât de bine vă cunoașteți câinele? Știți că s-ar putea ca un detaliu important din activitatea lui să nu îl înțelegi? Ne referim la momentul în care câinele dumneavostră face treaba mare și vă caută insistent privirea. Specialiștii vin cu sfaturi despre cum trebuie să reacționați în acel moment când câinele vă privește intens. Ce mesaj încearcă să vă transmită?   

De ce se uită câinii la stăpâni când fac treaba mare?

Poate părea ciudat, dar experții sugerează două teorii în spatele acestui comportament, relatează PetMD.

Este un scenariu obișnuit – câinele tău își face treaba și brusc se uită la tine cu acei ochi mari, în care parcă își adună tot sufletul.

Vrea intimitate sau se asigură că ești aproape? Ce vrea să spună privirea lui în acel moment?

Pentru mulți, inclusiv medici veterinari, acest comportament al câinilor este un mister.

Unii câini fac asta, dar nu am idee de ce”, spune Emily Gamm, DVM, medic veterinar în Nebraska.

Este momentul în care se simt cel mai vulnerabili

Chiar dacă nu putem explica cu certitudine de ce câinii se uită atât de insistent la stăpân în acel moment intim, există două teorii.

Inclusiv pentru noi oamenii, la fel și pentru câini, actul de a merge la baie ne pune într-o pozitie lipsita de apărare.

În sălbăticie, acesta ar fi un moment în care câinii ar putea să cadă pradă.

Astfel, unii specialiști veterinari susțin teoria că în acel moment câinele se simte vulnerabil și are nevoie să știe că este protejat.

 „Cred că cel mai logic este că le poate oferi un sentiment de siguranță”, spune Rochelle Hartson, DVM, medic veterinar în Minnesota.

O altă teorie ar fi aceea că ei caută aprobarea și recompensa, așa cum se întâmpla când erau pui și învățau regulile de „mers la baie”.

Poate că au trecut ani de la aceste prime învățături de a merge la olita, când erau lăudați și răsfățați, dar acest lucru nu contează, spune dr. Hartson, care susține că acest vechi comportament de pe vremea când erau pui rămâne înrădăcinat.

Cum ar trebui să reacționeze stăpânii

Indiferent dacă se uită sau nu la tine pentru atenție, sprijin sau pur și simplu admirând peisajul în timp ce își fac datoria, momentul nu trebuie ignorat.

Dacă vă simțiți confortabil cu acest lucru, nu există niciun rău în menținerea contactului vizual. Poate chiar să ofere asigurarea pe care o caută câinele tău, dacă despre asta ar fi vorba.

Dar dacă se simte prea incomod, este bine să privești în altă parte.

„Dacă ești în spatele lor, s-ar putea să nu se uite la tine, dar dacă stai lângă ei, s-ar putea să te privească”, spune medicul.

Ține cont de faptul că câinele tău ar putea căuta un semnal de la tine care să indice că totul este în regulă. Poți oricând să oferi cuvinte de laudă odată ce a încheiat lucrurile, în cazul în care au nevoie de încurajare.

Totuși, medicii spun că monitorizarea obiceiurilor de baie ale câinelui tău este o idee bună. În acest fel, este mai probabil să observați semne de disconfort - cum ar fi încordarea sau alt comportament neobișnuit - ceea ce poate însemna că este timpul să sunați la medicul veterinar.

Mai multe