Domnitorul care s-a opus cedării Bucovinei și s-a luptat cu 40 de turci. Patriotismul său i-a adus sfârșitul

1 decembrie 2024 8:26   Fapt divers

În general, perioada fanariotă din țara noastră este văzută drept un moment dificil pentru poporul nostru. Cu toate acestea, au existat și unele aspecte pozitive, cum ar fi existența unui anume domnitor fanariot care s-a distins prin interesul său față de buna guvernare a țării, cât și prin opoziția sa față de cedarea Bucovinei către Imperiul Habsburgic.

Atunci când vorbim despre perioada fanariotă, tindem să amintim aspectele negative ale acestei epoci. Cu toate acestea, au existat și unele părți bune, iar una dintre acestea a fost domnia unui anumit lider fanariot, care a încercat să guverneze cât mai bine țara sa.

Este vorba despre Grigore al III-lea Ghica, care a avut două domnii în Moldova. Prima oară, el s-a aflat pe tronul moldovean între martie 1764 și ianuarie 1767. Apoi, cea de-a doua domnia a avut loc între septembrie 1774 și octombrie 1777. Între cele două domnii, el s-a aflat și pe tronul Țării Românești, între octombrie 1768 și 5 noiembrie 1769.

A devenit faimos pentru forța sa fizică

Grigore avea origini grecești și se născuse, cel mai probabil, la Constantinopol, în 1724. A fost educat de către trimisul Vienei la Poartă, baronul H. Penkler. Iar odată ce a ajuns pe tronurile celor două țări românești, el s-a distins prin administrația sa competentă, cât și pentru măsurile pe care le-a luat pentru a opri abuzurile dregătorilor.

El a regularizat modul în care erau colectate taxele, a zidit o școală lângă Mitropolie, după ce a regândit modul în care funcționa educația, iar la Chipirești a deschis o fabrică de postav.

S-a opus cedării Bucovinei

Deși se născuse în Constantinopol, Grigore al III-lea a susținut, secret, ofensiva Rusiei împotriva Imperiului Otoman. Cu ajutorul diplomației rusești, el câștigă din nou tronul Moldovei în 1774, iar un an mai târziu, s-a opus vehement cedării Bucovinei către Imperiul Habsburgic.

A cerut sprijinul militar al Porții, însă acest lucru i-a adus sâfrșitul. Autoritățile otomane au decis să îl execute pe domnitor, dar deoarece era recunoscut pentru forța sa, au trimis 40 de luptători pentru a-i citi un firman imperial. Odată ajunși acolo, soldații otomani l-au atacat pe domnitor, însă Grigore tot s-a luptat vitejește cu ei. Dar, în cele din urmă, el a fost ucis, iar capul lui a fost trimis la Palatul Topkapi.

Mai multe