Cel mai vechi oraș din România, care și-a păstrat denumirea originală. De unde vine numele lui
Orașele țării noastre au o istorie îndelungată, iar de-a lungul secolelor, ele au avut diferite denumiri, unele poate chiar destul de diferite față de cele pe care le poartă în ziua de astăzi. Însă, un anumit oraș de pe teritoriul României a purtat același nume de-a lungul întregii sale existențe și chiar și astăzi este cunoscut după acesta!
România este un loc cu o istorie fascinantă, ce se întinde de-a lungul mai multor milenii. Însă, schimbările lingvistice și culturale care au avut loc de-a lungul secolelor au avut drept consecință, de foarte multe ori, schimbarea numelor orașelor de pe aceste teritorii. Însă, există și excepții, iar una dintre aceste este de-a dreptul impresionantă.
Este vorba despre Histria, cel mai vechi oraș de pe teritoriul României care și astăzi mai este cunoscut după denumirea sa originală. El a fost fondat în 657 î. Hr. de către coloniști greci, care sosiseră tocmai din Milet, din Turcia de astăzi.
Histria și-a păstrat mereu numele original
Numele acestui oraș provine de la râul Istros, denumirea pe care grecii o foloseau pentru Dunăre. În Antichitate, orașul era un important centru comercial și cultural, iar ruinele sale fascinează chiar și în ziua de astăzi arheologii.
Mai mult decât atât, în Histria se băteau și monede, fiind vorba despre cele mai vechi de pe acest teritoriu. Era vorba despre monede de argint, pe care orașul a început să le bată încă din jurul anului 580 î. Hr.
Orașul s-a dezvoltat vreme de 1.300 de ani
Histria a avut o istorie îndelungată, iar de-a lungul a peste un mileniu, el a fost locuit constant. Din păcate, lucrurile au început să ia o turnură proastă pentru soarta orașului prin secolul VII d. Hr., iar, în cele din urmă, el a fost abandonat.
Din cauza colmatării vechiului golf al Mării Negre, unde Histria avea construit portul, orașul și-a pierdut legătura maritimă cu restul lumii. Fostul golf s-a transformat în lacul Sinoe, iar, în cele din urmă, orașul a fost abandonat.