Floarea spectaculoasă cu miros de vișine. Crește în Carpați, iar locul e considerat „paradisul roz"
În Bucovina, în această perioadă, a înflorit bujorul de munte. Crestele înalte ale Carpaților sunt de un roz aprins superb care încântă privirile turiştilor. Dacă vreţi să vedeţi floarea rară trebuie să vă grăbiţi, însă. Și nu uitaţi, dacă mergeţi să vedeţi bujorii, nu-i rupeţi. Orice acţiune care deteriorează tufele duce la amenzi usturătoare, scrie adevărul.ro.
Bujorii de munte, pe cale de dispariție
Crestele munţilor Carpați oferă un spectacol plin de culoare. Aici, la înălţime, pajişti întregi au fost împânzite de bujori de munte, o floare cu petale mici şi roz, care poate fi admirată doar pentru o scurtă perioadă şi doar în anumite zone.
An de an, turiştii vin să admire şi să fotografieze bujorul de munte care creşte numai în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Orientali.
Bujorul roz, specie protejată
Cunoscut şi sub numele de Rhododendron sau Smârdar, bujorul de munte este o specie protejată în ţara noastră. Cu toate acestea, sunt destui turişti care smulg florile din care apoi prepară ceaiuri care ar trebui să aibă virtuţi terapeutice. Legea prevede că amenda poate să depășească și suma de 3000 de lei.
Ce miros are bujorul roz de munte
Mirosul bujorului este asemănător vişinelor și simți cum inundă întreg locul. Tufele ce se regăsesc pe crestele Carpaţilor au vârste cuprinse între 30-40 de ani, moment în care abia ating înălţimea maximă.
Bujorul este oficial emblema florală a României
Dacă Franţa are ca floare naţională crinul alb, Japonia - florile de cireş, Spania - garoafa, iar Olanda lalelele, şi România are, de anul trecut, floarea ei. Bujorul, floarea cu cele mai multe semnificaţii în cultura şi tradiţiile româneşti a fost recunoscută prin lege drept floare naţională a României.
Aproape 100.000 de români poartă numele de Bujor sau derivate ale acestuia, iar foarte mai multe localități de la noi din ţară au denumiri ce fac referire la această plantă. Mai mult, această floare este ţesută chiar şi pe costumele noastre populare.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.