Fructul biblic plin de vitamine care te ajută să ai o inimă sănătoasă. Este subestimat și românii nu prea îl consumă

20 decembrie 2024 16:33   Fapt divers

Gutuia are puține calorii și este o sursă importantă de vitamine și minerale care ajută la combaterea răcelii. Totodată, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și concentrației de colesterol "rău". Puțini știu că gutuia reprezintă, de fapt, fructul biblic. 

Gutuia, fructul biblic

Gutuiul este originar din Asia Mică și Caucaz – Turcia, Armenia, Georgia și Iran, și ajungând până în zona mediterană, în Grecia și Italia. Fructul are o istorie lungă în spate, era cultivat de acum 4000 de ani, iar primele mențiuni scrise datează din anul 600 ÎHr., când este menționat în scrierile grecilor antici (filozoful Teophrastus, poetul Callimachus) și ale romanilor (naturalistul Pliniu cel Tânăr).

Mai mult, se zice chiar că gutuia (și nu mărul) ar fi fost, de fapt, fructul oprit care apare în povestea Creației din Biblie. La fel, în cazul zeiței Afrodita, despre care se știe că ar fi considerat merele drept fructe sacre, se pare că „merele” erau gutui.

Vitaminele pe care le conține gutuia

Gutuile sunt bogate în vitaminele A, B și C, potasiu, calciu și magneziu, fier, precum și în fibre. În plus, ceea ce este specific gutuilor sunt taninul și pectina, care au un rol benefic pentru sistemul digestiv.

O serie de motive să introduci gutuile în dieta ta: vitamina C ajută la prevenirea răcelilor și cresc imunitatea organismului în sezonul rece; antioxidanții ajută la lupta cu radicalii liberi, previn îmbătrânirea prematură și combat inflamațiile; fibrele ajută la o digestie bună și previn problemele de constipație.

Ajută la reducerea presiunii arteriale

Conținutul acid ajută la pierderea în greutate, pentru că accelerează metabolismul și intensifică arderile – de aceea, sunt adesea recomandate în diete; taninul și pectina contribuie la menținerea sănătății mucoasei digestive; potasiul ajută la reducerea presiunii arteriale.

Pe primul loc în lume la producția de gutui se află Turcia, cu aproximativ 135.000 de tone anual, urmată de China (125.000 de tone/an), Uzbekistan (80.000 de tone/an), Maroc (46.000 de tone/an) și Iran (36.500 de tone/an). În România, producția anulaă de gutui este undeva la 6.500 de tone.

Mai multe