Fructul din China care se cultivă în România. Zeci de arbuști se plantează la noi: „Au un gust mai bun”

27 septembrie 2024 12:43   Fapt divers
Ultima actualizare:

În România există fructe din China, care sunt cultivate la noi. De exemplu, curmalele chinezești s-au copt pe meleagurile Olteniei și se pare că localnicii se ocupă cu seriozitate de plantat, după ce au văzut că le priește seceta.

Curmalele din China se cultivă în Oltenia

Curmalele din China se cultivă la Dăbuleni, „Patria Pepenilor și a Fructelor Exotice”. Inginerii de la Stațiunea de Cercetare le-au oferit oltenilor zeci de arbuști pentru a-i planta în grădini.

Recolta din această toamnă a curmalelor chinezești i-a impresionat de-a dreptul atât pe localnici, cât și pe specialiștii care monitorizează curmalii de la Dăbuleni. Se pare că un arbore poate da aproape 50 de kg de fructe anual.

 "Deocamdată, avem pomişori de Zizifus pe care i-am oferit fermierilor interesaţi, celor mai curioşi, cei dornici de noutate. Inclusiv la Primărie s-au cumpărat 50 de pomişori, pe care domnul primar îi prezintă ca un exemplu", spune Aurelia Diaconu, director al Stațiunii de Cercetare Dăbuleni, potrivit Observatornews.

„Au un gust mai bun și un conținut mai mic de apă”

Potrivit specialiștilor, curmalele din China conțin de două ori mai mult zahăr decât merele care cresc pe teritoriul nostru. Mai mult, fructele dulci sunt folosite tot mai mult în rețetele de prăjituri din cofetării. Au un gust mai bun și sunt mult mai sănătoase, datorită conținutului mai mic de apă, după cum informează unul dintre cercetători.

 "Un gust mai bun şi au avantajul că au un conţinut mult mai mic de apă. Şi atunci merge foarte bine într-o gamă foarte variată de deserturi", a explicat Alina Paraschiv, șef de laborator.

Pentru cei care nu știu, din frunzele curmalului se poate prepara un ceai relaxant, iar din ramuri obiecte de mobilier. Mai mult, uleiurile de curmal sunt folosite adesea în industria cosmetică. Cu toate acestea, există o singură excepție. Rădăcina curmalului nu se poate folosi niciodată, în nicio industrie. 

Mai multe