Greșeala frecventă pe care o fac majoritatea românilor. Cum este corect: „dragile mele” sau „dragele mele”?

26 august 2024 8:47   Fapt divers

Există multe cuvinte și expresii care ne pun adesea în dificultate. Una dintre cele mai frecvente greșeli de vorbire pe care le întâlnim în limba română este folosirea formei de plural al adjectivului „drag”. Mai exact, pentru forma de feminin. Cum este, de fapt, corect: „dragile mele” sau „dragele mele”?

Știm cu toții că limba română poate fi destul de complicată și este formată din multe cuvinte și expresii care ne pun adesea în dificultate. De altfel, multe termene sunt folosite des în forma greșită, așa că îți dai seama cu greu care este varianta corectă.

O problemă frecventă în exprimarea corectă a limbii române este confuzia între „dragele mele” și „dragile mele”, utilizată ca pluralul feminin al adjectivului „drag”. Potrivit DOOM, adjectivul „drag” are forma de feminin singular „dragă” (exemplu: „băiat drag”, „fată dragă”).

Care este, de fapt, forma corectă: „dragile mele” sau „dragele mele”? 

Ei bine, deși ai fi tentat să folosești aceeași forma ca „ultimele”, „primele”, „drăguțele” sau „frumoasele”, ce conțin litera „E”, în ceea ce privește forma de plural al adjectivului „drag”, aceasta devine „dragi”, nicidecum „drage”. Prin urmare, corect este să spunem: „dragile mele femei, sau dragile mele doamne”, și nu „dragele mele femei/doamne/ colege”, forma pe care o folosesc majoritatea românilor. 

De altfel, probabil că realizăm că niciodată n-am spune „fete drage”, în loc de „fete dragi”. În concluzie, pentru o exprimare corectă și conformă cu normele academice, „dragile mele” este forma recomandată și nu „dragele mele”. Deși poate pare ciudat la prima vedere, pentru unii, această formă este acceptată în gramatica limbii române.

De asemenea, forma „drage” este și ea corectă, fiind prevăzută în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, însă numai ca plural al substantivului „dragă”, ce defineşte:

1. Navă special amenajată sau aparatură cu care se draghează;

2. Instrument în formă de sac sau de plasă cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor;

3. Dispozitiv cu care se înlătură de pe o cale navigabilă minele depuse în timp de război.

Mai multe