Iisus nu s-a născut pe 25 Decembrie, ci primăvara. Savanții vorbesc despre o eroare veche de 1500 de ani
Pentru creștinii din întreaga lume, 25 decembrie reprezintă un moment sacru, ziua în care se celebrează nașterea lui Iisus Hristos. În fiecare an, această dată marchează, conform tradiției, trecerea a peste 2000 de ani de la venirea pe lume a celei mai importante figuri din creștinism. În ciuda acestei credințe adânc înrădăcinate, cercetătorii afirmă că lucrurile nu stau chiar așa cum am fost învățați. Studiile recente indică faptul că Hristos s-ar fi născut „înainte de Hristos”, iar data de 25 decembrie ar putea fi mai mult simbolică decât istorică.
Cum demontează savanții o eroare veche de 1500 de ani
Oamenii de știință spun că înregistrările istorice, inclusiv cele ale lui Flavius Josephus, descriu o eclipsă de Lună cu puțin timp înainte de moartea lui Irod.
Majoritatea savanților plasează acest eveniment pe 13 martie anul 4 î.Hr., sugerând că Iisus Hristos s-a născut între 6 și 4 î.Hr., dar primăvara,
Una dintre cheile descifrării acestei enigme este regele Irod cel Mare, personaj central în relatarea nașterii lui Iisus.
Potrivit Evangheliei după Matei, Irod a decretat uciderea tuturor copiilor de sex masculin pentru a-l elimina pe „Regele evreilor”, despre care aflase de la magi.
Datele istorice atestă faptul că Irod a murit în anul 4 înainte de Hristos, după o eclipsă de Lună menționată în scrierile istoricului Flavius Josephus.
Astfel, mulți savanți, inclusiv Peter Richardson și Amy Marie Fisher, plasează nașterea lui Iisus între anii 6 și 4 î.Hr.
Un alt indiciu vine din relatările despre păstorii care erau în câmp și care își vegheau turmele, o practică specifică primăverii și nicidecum iernii.
Aceste detalii, coroborate cu dovezile astronomice, sugerează că nașterea ar fi avut loc mai degrabă primăvara.
Enigma Stelei din Betleem
Steaua din Betleem rămâne unul dintre cele mai captivante mistere ale narațiunii biblice.
Cercetătorii au propus diverse teorii, de la o cometă strălucitoare observată de astronomii chinezi în anul 5 î.Hr., până la un fenomen astronomic rar din anul 6 î.Hr.
În acel an, Jupiter și Saturn au format o „triplă conjuncție”, apărând neobișnuit de apropiate de trei ori în decurs de câteva luni. Acest fenomen ceresc ar fi putut fi interpretat drept semnul nașterii unui rege.
Oamenii de știință sunt de acord că Steaua din Betleem rămâne încă un mister nedescifrat.
De ce s-a ales 25 decembrie?
Prima celebrare documentată a nașterii lui Hristos pe 25 decembrie datează din secolul al IV-lea, apărând într-un almanah roman.
Unele teorii sugerează că data a fost aleasă pentru a coincide cu festivalurile păgâne de mijloc de iarnă, precum Saturnalia sau Sol Invictus.
Cu toate acestea, reverendul Andrew McGowan de la Yale Divinity School afirmă că data are mai degrabă semnificație teologică.
Creștinii timpurii credeau că Iisus a fost conceput și răstignit pe 25 martie, ceea ce plasează nașterea sa exact nouă luni mai târziu, pe 25 decembrie.
Care ar fi adevărata vârstă a lui Iisus Hristos
Dacă aceste calcule sunt corecte, astăzi noi am celebra 2029 de ani de la nașterea lui Iisus Hristos și nu 2023, cum se credea.
Această recalibrare provoacă cronologia tradițională, dar ne îmbogățește înțelegerea semnificației istorice și spirituale a uneia dintre cele mai influente figuri ale istoriei, scrie Daily Mail.