Insula pe care oamenii „uită”. să moară! Povestea miraculoasă a unui bolnav de cancer în stadiu terminal, care a mai trăit 30 de ani de la diagnostic

11 septembrie 2023 12:58   Fapt divers
Ultima actualizare:

Aici se află elixirul tinereții! Locuitorii insulei Ikaria din Grecia trăiesc cel puțin 90 de ani. Un caz celebru și inexplicabil este cel al americanului Stamatis Moraitis, un bolnav de cancer în stadiu terminal, căruia medicii i-au spus că mai are doar 6 luni de trăit. A supraviețuit încă 30 de ani, pe această insulă, și a murit la 98 de ani în 2013.

Dan Buettner, expert în longevitate, a vizitat insula Ikaria și a rămas uimit să vadă că mulți oameni trăiesc acolo peste 100 de ani. În noul său documentar Netflix, intitulat „Trăiește până la 100 de ani: Secretul zonelor albastre”, el a inclus și imagini de la vizita din Ikaria, unde a vorbit cu Stamatis Moraitis. Întrebat care este secretul supraviețuirii sale, după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în stadiu terminal, Stamatis a răspuns: „Nu știu! Cred că am uitat să mor”. 

Moraitis a supraviețuit încă trei decenii după diagnosticul nemilos pe care l-a primit, dar nu se știe exact cum. Buettner susține că există o legătură puternică între longevitatea noastră și tot ceea ce ne înconjoară, cum ar fi oamenii, plantele, aerul și stilul de viață, iar starea noastră interioară este mai puțin importantă. Un studiu care este frecvent citat indică faptul că genetica e responsabilă doar pentru aproximativ 20–25% din durata vieții unui individ. Buettner a declarat despre Moraitis că nu a făcut nimic în mod conștient pentru a încerca să fie mai sănătos. Singurul lucru pe care l-a făcut a fost să schimbe mediul, atunci când s-a mutat din New York în Ikaira.

Buettner a încercat cu succes să reinventeze stilul de viață ikarian și în Statele Unite. Proiectul „Blue Zones/Zonele Albastre” a început cu micul oraș Albert Lea din Minnesota în 2009, iar acum a ajuns și în alte orașe. „Zonele Albastre” oferă oamenilor oportunități de a merge mult pe jos, de a face exerciții fizice, de a avea acces la mâncare mai sănătoasă bazată pe plante în magazine și restaurante, de a face voluntariat, de a picta, de a planta și de a socializa.

Până la sfârșitul vieții sale, Moraitis s-a ocupat de treburile zilnice. Cu doar câteva săptămâni înainte de moartea sa, bărbatul a spus pentru BBC: „Încă mai beau vin și muncesc. Nu sunt doctor, dar cred că vinul a fost benefic. N-am făcut altceva decât să consum mâncare curată”.

Mai multe