Cum luptă ciocolata neagră împotriva cancerului? Conține o vitamină pe care o găsești în multe alimente

Vitamina P este un termen care a fost folosit cândva pentru un grup de compuși vegetali numiți flavonoide. Cu toate acestea, acești compuși nu sunt de fapt vitamine, însă aduc numeroase beneficii pentru sănătate și chiar luptă împotriva cancerului, găsindu-se în ciocolata neagră.

Ce alimente conțin flavonoide
Ce alimente conțin flavonoide

Ce este vitamina P

Există mai multe tipuri de flavonoide care se găsesc în fructe, legume, ceai, cacao și vin. Aceștia dau culoarea anumitor alimente, oferă plantelor protecție împotriva razelor ultraviolete (UV) și a infecțiilor și pot oferi beneficii pentru sănătate.

Flavonoidele, cunoscute și sub denumirea de bioflavonoide, sunt o familie de compuși vegetali polifenoli cu șase subclase. În prezent, există peste 6.000 de flavonoide cunoscute. Acestea au fost descoperite în 1930 când un grup de oameni de știință le-au extras pentru prima dată dintr-o portocală. Atunci li s-a pus numele de vitamina P, dar această denumire nu mai este folosită, deoarece, după cum am menționat, flavonoidele nu sunt vitamine.

Flavonoidele există în plante pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor, pentru a proteja împotriva soarelui și pentru a atrage insectele pentru polenizare. De asemenea, acești comouși sunt responsabili de culoarea multor fructe și legume de culoare intensă, cum ar fi fructele de pădure, cireșele și roșiile.

Se crede că flavonoidele oferă o varietate de beneficii pentru sănătate și ajută la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului și a altor boli. Poate că cea mai bine studiată funcție a flavonoidelor este capacitatea lor de a acționa ca antioxidanți. S-a demonstrat că acestea reduc formarea de molecule reactive numite radicali liberi, care pot duce la deteriorarea celulelor și la apariția bolilor. 

Ce alimente conțin flavonoide

Alimentele obișnuite care sunt o sursă bogată de bioflavonoide sunt citricele, ciocolata neagră, fructele de pădure, merele, ceaiul verde, vinul roșu și legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul kale și broccoli. Cele mai multe dintre fructele și legumele roșii, albastre și mov sunt bogate în antocianidine; fructele de pădure sunt o sursă puternică de cianidină, delfinidină și peonidină.

Beneficiile flavonoidelor

 Mai multe studii privind acești compuși prezenți în cacao sugerează că pot proteja celulele creierului și pot stimula sănătatea creierului la om, probabil prin interacțiuni cu căile de semnalizare celulară implicate în supraviețuirea celulară și memorie.

De asltfel, o altă analiză a constatat că un aport alimentar ridicat de flavonoide specifice a fost asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Pentru fiecare 300 mg de flavonoide consumate zilnic, riscul de diabet a scăzut cu 5%.

În plus, trecere în revistă a 14 studii la om a arătat că aportul anumitor clase de flavonoide, în special flavonoli, antocianidine, proantocianidine, flavone, flavanone și flavan-3-oli, a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de boli de inimă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
beneficii sex freepik jpg
nougat 1206707 1280 jpg
FotoJet (1) jpg
mojito cu sampanie jpeg
horoscop webp
FotoJet jpg
horoscop webp
zodii pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net