Fructul care poate ține la distanță Alzheimer și Parkinson. Are și proprietăți anticancerigene și menține inima sănătoasă

Ultima actualizare:

Rodiile au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, dar sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Rodiile sunt fructe rotunde, roșii. Au o pulpă interioară albă care este plină de semințe comestibile crocante și suculente numite arili. Ele pot fi cel mai bine cunoscute pentru sucul viu colorat în care sunt adesea folosite, dar aceste fructe unice au mult mai multe de oferit. Acest articol examinează numeroasele beneficii pentru sănătate ale rodiei.

Rodiile sunt sărace în calorii și grăsimi și bogate în fibre, vitamine și minerale. Foto: Click.
Rodiile sunt sărace în calorii și grăsimi și bogate în fibre, vitamine și minerale. Foto: Click.

1. Plin de nutrienți

În general, rodiile au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, dar bogate în fibre, vitamine și minerale. Mai jos este nutriția pentru ariile dintr-o rodie medie:

Calorii: 234

Proteine: 4,7 grame (g)

Grăsimi: 3,3 g

Carbohidrați: 52 g

Fibre: 11,3 g

Vitamina C: 32% din valoarea zilnică (DV)

Folat: 27% din DV

Magneziu: 8% din DV

Fosfor: 8% din DV

Potasiu: 13% din DV

Rețineți că informațiile nutriționale pentru rodie și arile diferă de cele ale sucului de rodie, care nu va furniza multe fibre sau vitamina C.

REZUMAT

Rodiile sunt sărace în calorii și grăsimi și bogate în fibre, vitamine și minerale.

2. Bogat in antioxidanti

Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi. Cantități mari de radicali liberi pot fi dăunătoare și pot contribui la o serie de boli cronice.

Rodiile sunt bogate în antioxidanți și compuși polifenolici, inclusiv punicalagine, antocianine și taninuri hidrolizabile.

Obținerea antioxidanților din fructe precum rodiile este o modalitate excelentă de a susține sănătatea generală și de a preveni bolile.

REZUMAT

Rodiile sunt bogate într-o gamă largă de antioxidanți care vă ajută să vă protejați celulele de deteriorarea radicalilor liberi.

3. Poate ajuta la menținerea inflamației la distanță

Inflamația cronică poate contribui la multe afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer. Consumul de rodii poate ajuta la prevenirea inflamației asociate cu aceste afecțiuni cronice. Acest lucru este atribuit în mare parte compușilor numiți punicalagine, despre care s-a demonstrat că au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile de până acum au arătat că, consumul de suc de rodie poate reduce anumiți markeri ai inflamației.

REZUMAT

Deși sunt necesare mai multe cercetări, rodiile conțin compuși care pot ajuta la prevenirea inflamației cronice asociate cu bolile.

4. Poate avea proprietăți anticancerigene

ResearchTrusted Source a descoperit că compușii din rodie au proprietăți anticancerigene. Cercetătorii au mai descoperit că rodia ajută la încetinirea creșterii tumorii în stadiile incipiente ale cancerului hepatic. În plus, conform cercetărilor mai vechi, extractul de rodie poate fi benefic pentru cancerul de prostată.

REZUMAT

S-a observat că rodia are efecte anticancerigene. Poate încetini creșterea tumorii și poate răspândi și reduce inflamația.

5. Poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii

Există dovezi că fructele bogate în compuși polifenolici, cum ar fi rodia, pot aduce beneficii sănătății inimii. De exemplu, într-un studiu privind persoanele cu boli de inimă, consumul de suc de rodie a redus frecvența și severitatea durerii în piept, precum și anumiți biomarkeri care sugerează un efect protctor asupra sănătății inimii.  

REZUMAT

Compușii din rodie pot reduce tensiunea arterială, scad acumularea plăcii și pot reduce durerea în piept.

6. Susține sănătatea urinară

Studiile pe eprubetă și pe oameni au descoperit că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării pietrelor la rinichi. Într-un studiu din 2014, s-a descoperit că extractul de rodie inhibă mecanismul asociat cu formarea pietrelor la persoanele cu pietre la rinichi recurente.

În plus, studiile pe animale au descoperit că extractul de rodie poate ajuta la reglarea concentrației de oxalați, calciu și fosfați din sânge, care sunt componente comune ale pietrelor la rinichi.

REZUMAT

Anumiți compuși din rodie pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi.

7. Poate avea proprietăți antimicrobiene

Compușii de rodie pot ajuta la combaterea microorganismelor dăunătoare. De exemplu, ele pot proteja sănătatea orală prin reducerea creșterii germenilor care pot contribui la respirația urât mirositoare și apariția cariilor dentare.

REZUMAT

Rodiile conțin compuși care ajută la combaterea bacteriilor, ciupercilor și drojdiilor potențial dăunătoare - în special germenii din gură care pot provoca respirația urât mirositoare și carii dentare.

8. Poate îmbunătăți rezistența la exerciții

Polifenolii din rodii pot crește rezistența la efort. Un mic studiu a descoperit că extractul de rodie a crescut timpul până la epuizare și a îmbunătățit performanța la bicicliștii antrenați.

Alte cercetări au descoperit că suplimentele de rodie pot îmbunătăți atât rezistența, cât și recuperarea musculară. Cu toate acestea, cercetările care utilizează suc de rodie nu au găsit niciun beneficiu pentru recuperarea musculară după exerciții fizice, ceea ce indică faptul că sunt necesare mai multe studii.

REZUMAT

Rodiile conțin compuși care pot îmbunătăți rezistența și recuperarea.

9. Bune pentru creierul tău

Rodiile conțin antioxidanți numiți elagitanin, care ajută la reducerea inflamației din organism. Unele studii au descoperit că elagitaninele pot ajuta la protejarea creierului împotriva bolii Alzheimer și Parkinson prin reducerea daunelor oxidative și creșterea supraviețuirii celulelor creierului.

Se crede că ellagitaninele produc un compus în intestin numit urolitină A, care a fost studiat pentru capacitatea sa de a reduce inflamația din creier și de a întârzia debutul bolilor cognitive.

REZUMAT

Compușii din rodie pot ajuta la protejarea sănătății creierului și la prevenirea bolii Alzheimer și a bolii Parkinson.

10. Sprijină sănătatea digestivă

Consumul de rodie poate ajuta la sprijinirea sănătății microbiomului intestinal, care joacă un rol cheie în multe aspecte ale sănătății. Cercetarea în eprubetă a descoperit că rodia poate crește nivelul de bacterii intestinale benefice, sugerând că poate avea efecte prebiotice.

Prebioticele servesc drept combustibil pentru bacteriile benefice din intestin și susțin un microbiom intestinal mai sănătos.

În plus, ariile de rodie sunt bogate în fibre, care sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și pot proteja împotriva unor afecțiuni digestive.

REZUMAT

Arilele de rodie sunt, de asemenea, bogate în fibre, care servesc drept combustibil pentru probiotice și ajută la prevenirea anumitor condiții de sănătate digestivă.

Întrebări frecvente

Care sunt beneficiile consumului de rodie?

Rodiile sunt bogate în fibre și antioxidanți. De asemenea, au fost asociate cu beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea inflamației, îmbunătățirea sănătății inimii și creșterea rezistenței.

Este bine să mănânci semințe de rodie?

Semințele de rodie sunt comestibile și pot fi o sursă excelentă de multe vitamine esențiale.

Este rodia cel mai sănătos fruct din lume?

Rodia este foarte hrănitoare și poate fi un plus excelent pentru o dietă echilibrată. Cu toate acestea, toate fructele oferă un set unic de nutrienți, așa că asigurați-vă că vă bucurați de rodii alături de o varietate de alte fructe sănătoase.

Cine nu ar trebui să consume rodie?

Rodia poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv medicamente utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială. Prin urmare, cel mai bine este să discutați cu un medic înainte de a adăuga rodie în dieta dumneavoastră dacă luați alte medicamente sau aveți orice afecțiune de sănătate.

ț

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net