Câte calorii are un ou

image
Ouăle sunt printre cele mai sănătoase alimenteFoto: pixabay

Ouăle sunt unele dintre cele mai complexe și sănătoase alimente. Este bogat în vitaminele A și B12 și destul de sărac în calorii. Vitamina A se găsește în forma luteinei și a zeaxatinei, care sunt antioxidanții ce ne țin ochii sănătoși.

Ouăle fierte tari sunt sărace în grăsimi, dar bogate în colesterol. Asta înseamnă că trebuie să avem grijă la consumul acestor alimente, mai ales dacă avem colesterolul ridicat sau dacă suferim de vreo boală de inimă.

Calorii ou fiert

image
Oul fiert are puține calorii și este bogat în nutrienți

Unul dintre beneficiile oului fiert este că are puține calorii. În general, un ou fiert are între 80-100 de calorii, în funcție de mărimea lor. Deși acest aliment este bogat în colesterol, nu la fel stă situația cu grăsimile saturate. Un ou fiert conține în jur de 186 de miligrame de colosterol, iar doza zilnică recomandată este de sub 300 de miligrame, potrivit site-ului livestrong.com. Toate grăsimile sunt în gălbenuș, deci dacă ne facem probleme în această privință îl pute elimina ușor.

Calorii ou prăjit

image
Oul prăjit nu este bogat în calorii

Mulți dintre noi prefărăm oul prăjit, în favoarea celui fiert. E bine de știut că el nu are foarte multe calorii, mai ales dacă îl prăjim utilizând doar câteva picături de ulei de măsline. Și aici, totul depinde de mărimea lui. Oricum, numărul de grăsimi crește în urma prăjirii oului.

Un ou prăjit are între 92-110 calorii. Numărul poate crește în funcție de modalitatea în care ne place să îl prăjim: fript fără ulei, cu ulei de măsline/floarea soarelui/cocos sau în unt. Oul-ochi conține 6.3 grame de proteine, 210 mg de colesterol și în jur de 7 grame de grăsimi.

Calorii ou crud

Un ou crud are în jur de 50-80 de calorii, în funcție de mărimea lui. El are aceleași benificii ca cel gătit, însă există anumite riscuri. La fel ca alte alimente crude, oamenii care le consumă se pot infecta cu Salmonella. De asemenea, absorția unor nutrienți importanți ar pute fi redusă sau blocată complet.

Un ou crud conține 147 mg de colină, un nutrient esențial pentru funcționarea creierului, conform csid.ro. Aproape toţi nutrienţii sunt concentraţi în gălbenuş. Albuşul conţine în principal proteine.

Calorii ou umplut

image
Ouăle umplute au calorii mai multe decât cele fierte sau prăjite

Preferatele românilor la petreceri și de sărbători sunt ouăle umplute. Numărul de calorii crește în funcție de umplutura pe care o folosim la ou. De exemplu, ouăle umplute cu maioneză au 240 de calorii pe suta de grame. Dacă vrem să le umplem cu ficăței de pui, ouăle vor conține în jur de 163 de calorii. 

Citește și

Diferența dintre alergia și intoleranța la ouă

Tratamente de înfrumusețare cu ouă

cub andreea berecleanu eva zaharescu png
andreea mantea 2 JPG
cub larisa iordache png
FotoJet (1) jpg
jlo alex rodriguez gettyimages 1131935237 jpg jpeg
horoscop ( FOTO pixabay )
cub ionita si viorica de la clejani (1) png
Camilla Parker si Regele Charles jpeg
 Khaby Lame Captură video
Submarinul nuclear Belgorod FOTO Profimedia
image
image
image
image
farmacie baza jpeg
alexandru arsinel jpeg
image png
Funeralii Alexandru Arșinel FOTO Inquam / George Călin
cub arsinel fii png
1 cum sa te pregatesti de toamna jpg jpeg