Italianul care a schimbat la față România. Ce legătură specială avea cu I.L Caragiale

31 decembrie 2024 9:24   Fapt divers

În galeria personalităților care au contribuit la modernizarea României, numele lui Gaetano Burelli (sau Burelly) strălucește discret, dar semnificativ. Acest arhitect italian, cu rădăcini florentine și o viață presărată de enigme, și-a legat destinul de București și de monumentele istorice ale țării noastre.

Originea misterioasă și tinerețea tumultuoasă

Conform relatărilor Alexandrinei Caragiale, fiica sa, Gaetano Burelli provenea dintr-o familie florentină cu numele De Castro.

Familia sa, afectată de frământările politice din peninsula italiană neunită, s-a refugiat la Constantinopol, iar o parte a rudelor sale au ajuns în Rusia, unde s-au aliat cu familii influente.

Gaetano a petrecut aproape 25 de ani în Franța, unde a urmat Școala de Belle-Arte și a obținut o diplomă de arhitect, laureat cu distincția de argint. În această perioadă, a fost secretarul celebrului poet și politician Alphonse de Lamartine, posibil chiar în timpul revoluției franceze din 1848.

După această experiență marcantă, a fost adus în Țara Românească de generalul Florescu și domnitorul Gheorghe Bibescu, pentru a contribui la reconstrucția Bucureștiului afectat de marele incendiu din 1847, scrie ZF.

Contribuții la dezvoltarea Bucureștiului

Odată stabilit la București, Burelli s-a remarcat prin profesionalism și viziune. Între 1853 și 1858, a ocupat funcția de arhitecton, iar printre proiectele sale se numără restaurarea Colegiului Sf. Sava și planul ambițios, dar nerealizat, de amenajare a râului Dâmbovița.

De asemenea, a lucrat la Pasajul Englez și la trasarea primului bulevard din București, între Ulița Colței și Podul Mogoșoaiei (actuala Calea Victoriei).

Un alt proiect important a fost restaurarea bisericii Sf. Atanasie (Bucur), căreia i-a conferit un aer pitoresc, inspirat de tradițiile rurale românești. Tot el a contribuit la amenajarea Muzeului Național în aripa vestică a Palatului Universității, inaugurat integral în 1864.

Gaetano Burelli a fost implicat în numeroase lucrări de restaurare, cum ar fi cele de la Mănăstirea Mihai Vodă și Curtea de Argeș. Proiectul său pentru Mănăstirea Curtea de Argeș a fost apreciat la Expoziția Universală de la Paris din 1867.

În paralel, a fost unul dintre primii profesori ai Școlii de Belle-Arte din București, la catedra de arhitectură, formând noi generații de arhitecți.

Viața personală și moștenirea lăsată

Gaetano s-a căsătorit cu o domnișoară din familia Bucșan (sau Fălcoianu, conform unor surse), cu care a avut trei fiice: Ecaterina, Alexandrina (viitoarea soție a lui Ion Luca Caragiale) și Eugenia.

Conform documentelor, familia sa a locuit în diverse zone ale Bucureștiului, inclusiv în mahalaua Batiște și pe strada Pitar Moș, unde a construit o casă impresionantă.

După o carieră prodigioasă, Burelli și-a petrecut ultimele zile la conacul său din Pătârlagele, județul Buzău, unde a murit în 1896.

Mai multe