Laszlo Toth, geologul care a distrus o celebră sculptură a lui Michelangelo. Ce s-a întâmplat la 21 mai 1972

21 mai 2023 10:52   Fapt divers

Laszlo Toth este un geolog australian de origine maghiară, care a dobândit notorietate la nivel mondial și a rămas în istorie când a vandalizat cu un ciocan statuia Pietà a lui Michelangelo, la data de 21 mai 1972, una dintre cele mai cunoscute opere de artă din istoria omenirii.

Cine este Laszlo Toth

Laszlo Toth s-a născut la data de 1 iulie 1938, în Pilisvörösvár, Ungaria, într-o familie romano-catolică. În 1965, s-a mutat în Australia, după ce a absolvit Facultatea de Geologie, și a lucrat la o fabrică de săpun, deoarece nu avea mari cunoștințe de limba engleză și nici diploma nu îi era recunoscută. În iunie 1971, s-a mutat la Roma, Italia. Acolo, cu scopul de a fi recunoscut drept Isus Hristos, el a trimis scrisori Papei Paul al VI-lea și a încercat fără succes să-l întâlnească.

La 21 mai 1972, la vârsta de 33 de ani (vârsta mântuitorului la moarte), la sărbătoarea Rusaliilor, geologul a intrat în interiorul Bazilicii Sf. Petru, din Vatican. Mânuind un ciocan și strigând „Eu sunt Isus Hristos — înviat din morți”, Laszlo a atacat celebra statuie Pietà a lui Michelangelo, creată între anii 1498-1499.

Interesant este faptul că, era singura sculptură semnată de către celebrul artist italian, care a realizat opera de artă la doar 25 de ani, semnătura fiind regăsită chiar pe centura de pe pieptul Fecioarei Maria. Cu cincisprezece lovituri, geologul Laszlo Toth a distrus părți însemnate ale statuii, printre care brațul, nasul și ploapa Fecioarei Maria. Vizitatorii, aflați în acel moment în interiorul bisericii, care au asistat cu groază la scena stupefiantă, l-au imobilizat pe vandalul scăpat de sub control.

Ce s-a întâmplat cu vandalul

Având în vedere instabilitatea sa mentală aparentă, după vadalismul comis, geologul nu a fost niciodată acuzat de crimă. În schimb, la data de 29 ianuarie 1973, a fost internat într-un spital de psihiatrie italian, iar doi ani mai târziu, în 1975, după externare, a fost extrădat imediat în Australia. Nici acolo autoritățile nu l-au reținut și nu i s-a aplicat nici o pedeapsă.

După atac, a fost informat de ceea ce se întâmplase și Papa Paul al VI-lea, care, sosit la Capela unde era expusă opera de artă Pietà a lui Michelangelo pentru a vedea pagubele, a îngenuncheat și s-a rugat în fața sculpturii.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Mai multe