Lumea se pregătește pentru un fenomen astronomic fabulos și foarte rar. Va fi spectacol pe cer

31 iulie 2023 8:24   Fapt divers

Observatorii astronomi se pregătesc pentru nu una, ci două superluni în august - culminând cu o rară lună albastră, un eveniment foarte rar care, probabil se va repeta peste aproximativ 14 ani, scrie Sky News. Primul eveniment va avea loc marți seara, pe 1 august, când luna plină va răsări în sud-est de la doar 357.530 km distanță, cu aproape 50.000 de kilometri mai aproape decât în mod obișnuit.

Superluna pe 1 august, „Luna Albastră” pe 30 august  

Fenomenul de supralună are loc atunci când o lună plină se află aproape de punctul său cel mai apropiat de Pământ, făcând-o să pară cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare față de ceea ce vedem în mod obișnuit.

Același fenomen se va repeta pe data de 30 august când va fi și mai aproape, la o distanță de 357.344 km. Acesata cea de-a două lună plină într-o singură lună este cunoscută drept „lună albastră”.

„Nopțile calde de vară sunt momentul ideal pentru a urmări răsărirea lunii pline pe cerul estic în câteva minute de la apusul soarelui și se întâmplă de două ori în august”, a declarat astrofizicianul pensionar al NASA Fred Espenak, poreclit Mr Eclipse.

Oamenii care folosesc binoclu sau telescoape ar putea chiar să vadă suprafața detaliată a lunii, câmpiile întunecate formate din vechile fluxuri de lavă vulcanică și razele emanate de craterele lunare, cu condiția ca cerul să fie senin, a spus astroofizicianul.

„Cu toate acestea, poți vedea perfect luna și cu ochiul liber. Să vezi răsăritul lunii imediat după apus sau apusul lunii chiar înainte de răsărit, va fi o priveliște impresionantă, deoarece va părea enormă în comparație cu peisajul din jur.”

Foarte rară, foarte strălucitoare, aproape orbitoare

O lună plină are loc o dată în fiecare ciclu lunar, care durează 29,5 zile.

Ultima dată când două superluni pline au apărut în aceeași lună a fost în 2018 - și nu se va mai întâmpla până în 2037, potrivit astronomului italian Gianluca Masi, fondatorul Virtual Telescope Project - de unde și sintagma „o dată pe lună albastră”.

Masi va oferi o transmisie în direct pe web a superlunii de marți seara, ( 1 august) când se va ridica deasupra Colosseumului din Roma.

„Planurile mele sunt să surprind frumusețea acestui fenomen... sper să aduc emoția emisiunii telespectatorilor noștri”, a spus el.

„Superluna ne oferă o mare oportunitate de a privi în sus și de a descoperi cerul”.

„Noaptea, luna plină este foarte strălucitoare, aproape orbitoare, în comparație cu întunericul peisajului, a mai spus specialistul. 

„La răsăritul ei, luna apare în spatele monumentelor și elementelor peisajului, generând senzația că discul său este mai mare decât de obicei, dar aceasta este doar o iluzie optică, datorită prezenței acelor elemente terestre pe linia vizuală, dând motive de comparație.”

Potrivit NASA, Mercur și Marte - care pot fi vizibile cu ochiul liber - vor apărea pe cer pe măsură ce superluna va răsări marți.

Prima superlună din acest an a fost în iulie, în timp ce a patra și ultima va fi în septembrie.

Mai multe