Mafia, cartelurile de droguri și hoții de buzunare domină o destinație vizitată des de români. E unul dintre cele mai periculoase orașe din Europa
Catania (Italia) este un oraș mediteranean uimitor, cu piețe antice și clădiri în stil baroc vibrant. Românii aleg ca destinație de vacanță această zonă, însă este și unul dintre cele mai periculoase orașe din Europa.
Cuibărit în umbra Muntelui Etna, „Orașul Negru” al Siciliei se află în strânsoarea unei epidemii criminale, cu jafuri în plină stradă și furturi de mașini în creștere. Creșterea infracțiunilor stradale vine pe fondul eforturilor poliției italiene de a reduce influența renumitelor familii mafiote din Sicilia, care au legături de lungă durată cu insula.
Două tone de cocaină care pluteau în mare, confiscate de poliția italiană
Un transport masiv de droguri a avut loc la începutul acestui an în largul coastei Cataniei, în care poliția italiană a confiscat două tone de cocaină ce pluteau în mare. Captura a fost cea mai mare din istoria Italiei, indicând importanța tot mai mare a Siciliei și a portului Catania pentru cartelurile de droguri care operează în Marea Mediterană.
Catania a primit porecla de „orașul negru” datorită faptului că multe clădiri, din cauza acumulării de funingine și cenușă vulcanică, au un aspect întunecat.
Turiștii se îngrămădesc să vadă Catania în fiecare an și să se minuneze de spectaculoasele erupții frecvente ale Muntelui Etna. Însă, aceștia devin - de multe ori - victime pentru bandele stradale.
Turiștii sunt sfătuiți să nu umble noaptea pe străzi
Creșterea furturilor a determinat autoritățile să-i sfătuiască pe vizitatori să nu se plimbe noaptea pe străzile orașului. „Nu purtați bijuterii scumpe. Asigurați-vă că geanta (poșeta și aparatul foto) sunt atârnate pe corp și că nu mulți bani cu tine", îi sfătuiesc și reprezentanții pentru siguranța călătorilor Travesafe-abroad.
„Fii atent și conștient de hoții de buzunare și de hoții care se deplasează cu motociclete și care vizează genți de mână, portofele și telefoane mobile. În general, evită să te plimbi noaptea și ia un taxi”
În această vară, vizitatorii din Catania au povestit că, orașul arată ca o „groapă de gunoi” cu „oameni cu aspect îndoielnic” care stau la colțurile străzilor.
Recenzie urturătoare de călătorie
Paul Topping, un turist întors recent din această regiune, a postat o recenzie usturătoare de călătorie pe rețelele de socializare. „Hotelul nostru de 4 stele se află într-o zonă de minus 4 stele. Din această cauză, când am fost la cină am luat cu noi doar 100 de euro, în cazul în care eram jefuiți să nu riscăm să rămânem fără toți banii. Personalul hotelului ne-a recomandat să fim vigilenți", a scris acesta pe LinkedIN.
„Pereți cu graffiti, străzi murdare, gunoi, mai multe mașini abandonate și o mulțime de indivizi dubioși cu care eviți să ai contact vizual. Ne face să simțim că suntem într-un fel de platou de filmare”, a mai adăugat turistul.
După o cină la un restaurant, el a povestit: „Ne ducem înapoi la hotel, stând sub luminile stradale. Dacă vom fi jefuiți, măcar putem vedea ce se întâmplă”.
„Ndrangheta”, una dintre cele mai puternice organizații criminale din Europa
Infractorii mărunți nu este singura preocupare a autorităților de aici. Catania este, de asemenea, afectată de crima organizată legată de puternicele clanuri mafiote „Ndrangheta”.
„Ndrangheta” este considerată cea mai puternică bandă criminală organizată din Italia. Membrii acesteia sunt acuzați de spălare de bani, evaziune fiscală, trafic de droguri și contrabandă cu arme.
Banda este centrată în Calabria, sudul Italiei, și este considerată una dintre cele mai mari și mai puternice organizații criminale din Europa, depășind mafia siciliană în ultimele decenii, livrând cocaină în valoare de zeci de miliarde de euro din America de Sud în Europa.
În mai, poliția din Italia a arestat 108 persoane într-o operațiune uriașă care viza grupul criminal într-o operațiune cu numele de cod Eureka.
Au avut loc raiduri în Catania, precum și în Roma, Milano, Salerno, Bologna și alte opt orașe.
Mafia este suspectată de contrabandă cu cantități masive de cocaină din America de Sud în Europa prin intermediul unor nave de marfă andocate în Anvers, Rotterdam și în portul calabrian Gioia Tauro, scriu cei de la Express.co.uk.