Micul oraș din România fără nume pe care nu-l găsești pe nicio hartă. Se află aproape de o bază NATO

20 iulie 2024 7:28   Fapt divers

Micul oraș fără nume din România este planificat să devină cel mai modern din țară. Deși încă nu figurează pe hartă, localitatea se află în apropierea unui punct militar strategic.

În viitorul apropiat, mica "urbe" va găzdui aproximativ 10.000 de persoane, iar investițiile realizate se ridică la miliarde de euro.

El va avea 10.000 de locuitori și va fi cel mai modern din țară. Acesta va fi finalizat în următorii cinci ani, cu o investiție de 2,5 miliarde de euro. Este vorba despre localitatea pe care NATO o dezvoltă în Constanța, la Mihail Kogălniceanu.

Acesta va dispune de clădiri, spital, grădinițe, școală, depozite de combustibil, hangare pentru avioane de luptă și drone, precum și magazine și parcuri de distracții.

Orașul se construiește pe un teren de 2300 de hectare

Peste 2.300 de hectare de teren arabil au fost deja expropriate, iar drumurile de acces și rețeaua electrică sunt în curs de dezvoltare.

„Dezvoltarea bazei aduce un plus de securitate în întregul bazin al Mării Negre. Este un concept inedit pentru armata României, ca urmare a evenimentelor din Crimeea și situația de securitate”, a explicat Nicolae Crețu, comandantul Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu.

Primarul din Constanța a vorbit și el despre mini-orașul construit de NATO.

„Orașul Constanța a devenit important în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina și situației generale de la Marea Neagră. Eu mă aștept la multe investiții publice. Statul trebuie să își asume investiții publice în această zonă, inclusiv Baza de la Mihail Kogălniceanu, care este într-un proces de modernizare și extindere.

Se estimează că, în următorii ani, acolo vor fi 10.000 de persoane, incluzând trupe și familiile lor. Va fi ca un mic orășel, unul dintre cele mai mari din Europa ale NATO”, a declarat Vergil Chițac, la DCNews TV.

O altă bază aeriană NATO se modernizează în România

Pe lângă cel din Constanța, NATO modernizează și Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. Aproape 400 de hectare vor fi utilizate pentru construirea de hangare pentru aeronave, ateliere, clădiri administrative și o platformă de parcare.

Proiectul va costa peste un miliard de lei și ar trebui să fie finalizat până la sfârșitul anului 2024.

„Dezvoltarea bazei nu poate decât să protejeze orașul. Din punct de vedere economic, este foarte benefic. Toată lumea cantonată la bază își va cheltui banii aici”, a explicat Dorin Lojigan, primarul Municipiului Câmpia Turzii.

Mai multe