Miracol medical. Succesul primului transplant parțial de inimă schimbă perspectivele pentru copiii cu afecțiuni cardiace grave

3 ianuarie 2024 13:26   Fapt divers

Owen Monroe, un copil în vârstă de aproape 21 de luni, a devenit subiectul unui miracol medical uluitor. Născut cu o afecțiune cardiacă letală, micuțul a fost considerat de către medici un candidat pentru un studiu revoluționar condus de specialiștii de la Duke Health. Cu toate temerile părinților privind supraviețuirea lui Owen, transplantul parțial de inimă a devenit realitate, aducând speranță și succes în primăvara anului 2022, scriu cei de la Adevărul.

Detalii despre afecțiunea cardiacă și procedura inovatoare

Owen a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă rară, cunoscută sub numele de truncus arteriosus, în care cele două artere principale ale inimii erau sudate. Cu toate că părinții săi nu știau dacă vor putea depăși prima săptămână de viață a copilului, au ales să facă parte dintr-un studiu condus de medicii de la Duke Health. La doar 17 zile, Owen Monroe a devenit primul pacient din lume care a suferit un transplant parțial de inimă.

Tatăl lui Owen, Nick Monroe, a explicat că dr. Turek, chirurgul care a condus procedura, a preluat valvele arterei pulmonare și aortei de la un donator și le-a implantat în inima micuțului. Această intervenție a fost menită să permită inimii lui Owen să funcționeze la capacitate maximă.

Reușita operației și recuperarea miraculoasă

Un an mai târziu, medicii de la Duke Health au anunțat că transplantul parțial de inimă suferit de Owen Monroe a fost un succes. De asemenea, s-a observat că micuțul a avut nevoie de foarte puține medicamente după intervenție, fapt uimitor având în vedere complexitatea procedurii.

Tatăl lui Owen a subliniat că, în momentul externării, copilul primea 17 pastile pe zi, însă acum a rămas doar cu două pastile, reflectând astfel progresele remarcabile ale recuperării sale.

Publicarea concluziilor în revista Asociației Medicale Americane

Medicii de la Duke au publicat recent concluziile studiului lor în revista Asociației Medicale Americane, evidențiind astfel importanța și impactul acestei proceduri inovatoare. Înainte de cazul lui Owen, introducerea valvei cardiace se făcea în mod obișnuit cu valve neviabile, care nu se dezvoltau odată cu copilul. Cu acest succes notabil, metoda aplicată în cazul lui Owen deschide noi orizonturi pentru tratamentul copiilor cu afecțiuni cardiace grave.

Perspective și viitorul tratamentului pentru afecțiunile cardiace la copii

Dr. Joseph Turek, coordonatorul studiului, a subliniat impactul semnificativ al acestei proceduri asupra viitorului transplanturilor de inimă la copii. Cu doar 20% dintre copiii care așteaptă un transplant de inimă sub vârsta de un an primind un organ, această metodă inovatoare poate dubla șansele de reușită și poate oferi speranță multor copii care altfel ar fi fost excluși de la această opțiune vitală de tratament.

Mai multe