Primul transplant de ochi din istorie! 140 de medici au asistat la operație
Revoluționar! Medicii americani au făcut primul transplant total de ochi din lume. Aaron James (46 de ani) a suferit un accident de muncă acum doi ani, după ce a fost electrocutat când lucra la niște linii de înaltă tensiune. Bărbatul a fost desfigurat și și-a pierdut și o parte din brațul stâng.
Aaron James a fost electrocutat cu un șoc electric de 7.200 de volți, care în general este mortal. Cu toate acestea, bărbatul a avut noroc și a supraviețuit, însă s-a ales cu răni grave. A rămas fără aproape jumătate din față, fiindu-i afectat ochiul stâng, nasul, buzele, obrazul stâng și bărbia.
Acum, chirurgii i-au reconstruit fața lui Aaron și i-au făcut și primul transplant total de ochi din istorie. Operația, realizată de chirurgii de la spitalul NYU Langone Health în luna mai, a durat 21 de ore și a necesitat implicarea a 140 de medici, asistenți medicali și alți profesioniști din domeniul sănătății, a transmis clinica, joi, într-un comunicat de presă. A fost un succes și Aaron James este foarte fericit cu rezultatul obținut, chiar dacă nu se știe dacă va vedea vreodată cu ochiul stâng.
Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de față de la NYU Langone Health, a făcut până la Aaron doar transplanturi de față. Echipa de medici a conservat cât mai mult posibil nervul optic, în speranța unui potențial transplant de ochi, dar i-au spus lui Aaron că nu se știe dacă va putea vedea vreodată cu ochiul donator. James a acceptat să îi fie făcut transplantul și a fost pus pe o listă ca potențial beneficiar în luna februarie. Intervenția chirurgicală a avut loc câteva luni mai târziu, în mai. A fost o operație riscantă, dar revoluționară.
„E un miracol că a supraviețuit. Să-l vezi mergând, după ce a fost complet la pământ în spital – insuficiență a sistemului multiorganic, tub de respirație, leziuni neurologice – să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este extrem de impresionant. E o mărturie a progresului medicinei moderne”, a precizat dr. Rodriguez pentru CNN.
Pentru transplantul de ochi, medicii au combinat ochiul donatorului cu celule stem adulte derivate din măduva osoasă a donatorului. Chirurgii au injectat celulele stem adulte în nervul optic în timpul transplantului.