Misterele picturii din 1434 care seamănă cu Putin. I se spune portretul cu 1.000 de secrete

26 august 2024 5:21   Fapt divers

„Dacă personajele, inclusiv femeile, arată ca Putin, atunci este Van Eyck”. Această glumă de pe internet, în principal, despre pictura „Portretul cuplului Arnolfini" a lui Van Eyck nu este deloc exagerată. Personajele lui chiar seamană cu dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin. Desigur, el avea să se nască 518 ani mai târziu. Totuși nu acesta este motivul pentru care picturii, o opera de artă îndelung studiată, i se spune portretul cu 1000 de secrete.

Câteva informații despre „Portretul cuplului Arnolfini”

Jan van Eyck, un pictor flamand care a lucrat la Bruges, este cel mai bine cunoscut pentru portretul său enigmatic cu două personaje.

Nici până în ziua de azi nu se știe exact cine sunt cei doi. Se presupune că sunt Giovanni Arnolfini și Giovanna Cenami, iar el făcea parte din clanul Arnolfini din Lucca, Italia, o familie de bancheri extrem avută.

Micul taboul, a fost pictat în ulei în anul 1434 și este denumit Portretul cuplului Arnolfini”. Piesa de arta este expusă la London National Gallery și se spune că a influențat o epocă întreagă. În timp, s-au făcut nenumărate studii și s-au scris cărți.

Multe întrebări fără răspuns

De aproape 600 de ani, pictura a adunat mult mai multe întrebări decât răspunsuri. Cu toate că a fost studiată de cei mai mari experți în domeniu, multe aspecte au rămas inexplicabile.

Ce vedem în pictură?

 Un cuplu stă într-o cameră frumos mobilată. Primul detaliu care atrage atenția este sarcina avansată a femeii, probabil foarte aproape de naștere. Apoi, privirea este atrasă de așezarea mâinilor celor două personaje. Femeia are mâna întinsă și palma este așezată în sus în palma dreaptă a bărbatului.

Sunt îmbrăcați în țesături și blănuri grele, foarte scumpe, iar simbolurile plasate cu grijă conferă semnificație fiecărui centimetru pătrat al picturii.

În tablou apare un câine mic la picioarele lor, iar în candelabru este aprinsă o singură lumânare.

Un alt detaliu al picturii sunt cele trei portocale, o delicatesa rară în Bruge. Fructele erau foarte prețuite la vremea respectivă și, alături de floarea de portocal, erau considerate simboluri ale căsniciei și dragostei. 

Alt detaliu a cărui semnificație nu a fost deslușită este o pereche de sandale aruncate în spatele personajelor, pe covor, lângă un fotoliu acoperit cu o cuvertură roșie.

Dar cel mai misterios element din pictură este oglinda ciudată, convexă, care se observă printre cei doi în spate și care oferă o imagine mult mai complexă decât ceea ce privitorul observă când se uită la tablou.

 Misterul legat de căsătoria cuplului Arnolfini

Tabloul a trezit curiozitatea specialiștilor din lumea întreagă, iar pentru unii a devenit o obsesie și și-au petrecut întreaga carieră încercând să-l descifreze, scrie site-ul de specialitate artsy.net.

După studii îndelungate, cercetătorii au fost de acord că pictura reprezintă căsătoria dintre Giovanni Arnolfini și  Jeanne Cenami. Toate studiile de sute de ani au fost răsturnate în 1990 când a fost descoperit un document care detalia căsătoria dintre cei doi. Era anul 1447, la șase ani după ce Van Eyck a murit și la 13 ani după ce pictura fusese finalizată.

Cea mai mare enigmă. Cine sunt personajele care apar în oglindă

Nu există dubiu că Portret Arnolfini de Jan van Eyck, este una dintre cele mai enigmatice picturi realizate vreodată de un pământean.

Oglinda, este cea mai enigmatică dintre toate simbolurile plasate de pictor în camera alături de soții Arnolfinii. Este plasată între cuplul lui Giovanni Arnolfini si sotia lui.

Este în centrul încăperii și este înconjurat cu imaginile Patimilor lui Hristos. În oglindă, privitorul poate vedea spatele cuplului, precum și două figuri neidentificabile, una posibil chiar Van Eyck.

Mai multe