Sumă record pentru un portret al lui Marilyn Monroe. Pictorul n-o cunoscuse niciodată

Un portret al lui Marily Monroe a dărâmat toate recordurile, devenind cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută vreodată la o licitație.

Un tablou cu Marilyn Monroe a stabilit un record la o licitație din New York
Un tablou cu Marilyn Monroe a stabilit un record la o licitație din New York

Considerată un simbol al frumuseții la jumătatea secolului precedent, faimoasa actriță continuă să facă furori și la 60 de ani de la moartea ei.

Luni, la o licitaţie din New York, un celebru portret al lui Marilyn Monroe a fost vândut pentru suma de 195 de milioane de dolari. Opera de artă a fost făcută de celebrul Andy Warhol, în 1964, scrie The Guardian.

Un celebru portret al lui Marilyn Monroe s-a vândut cu 195 de milioane de dolari

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, pictat în 1964 de Andy Warhol. Foto: Profimedia
Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, pictat în 1964 de Andy Warhol. Foto: Profimedia

Într-o sală plină la sediul casei de licitaţii Christie's, în centrul Manhattan-ului, faimosul tablou „Shot Sage Blue Marilyn” s-a vândut în doar patru minute cu preţul exact de 195,04 milioane de dolari.

Recordul anterior fusese stabilit în urmă cu 7 ani, când o pictură din 1955 a lui Pablo Picasso – Les Femmes d'Alger – s-a vândut cu 179,4 milioane de dolari.

Totodată, opera de artă care o înfățișează pe Marilyn Monroe a devenit cea mai scumpă lucrare a unui artist american care a fost vândută vreodată la licitație. Recordul era deținut de o pictură din 1982 a lui Jean-Michel Basquiat, prietenul, colaboratorul și rivalul lui Andy Warhol. Acea operă de artă se vânduse cu 110,5 milioane de dolari, în 2017.

Marilyn Monroe a devenit mai scumpă ca Pablo Picasso. Tabloul cu celebra actriță s-a vândut în doar patru minute

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, pictat în 1964 de Andy Warhol a fost realizat pe baza unei fotografii a actriţei, la doi ani după moartea tragică a vedetei care răvășise Hollywood--ul prin frumusețea ei în anii '50.

„Shot Sage Blue Marilyn este punctul culminant al culturii Pop americane. Tabloul transcende genul portretizări, depășind arta și cultura din secolul XX”, a declarat Alex Rotter, un reprezentant al casei de licitații Christie's, conform sursei citate.

Povestea fascinantă a tabloului cu Marilyn Monroe. Pictura a stabilit un nou record pentru operele de artă vândute la licitație

Faimosul pictor american, Andy Warhol, nu a întâlnit-o niciodată pe Marilyn Monroe în persoană, dar a început să-i picteze imaginea de zeci de ori după ce aceasta a murit.

Tabloul care s-a vândut pentru 195 de milioane de dolari este construit după o fotografie promoțională a lui Monroe din filmul Niagara, care a avut premiera în 1953.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
marcel ciolacu si gabriela firea. foto mediafax
image
image
image
image
image
image
jador oana ciocan colaj facebook jpg
Celine Dion  foto   Shutterstock jpg
Horia Moculescu are încă planuri mari după ce ajunge acasă de la spital
image png
film jpg
iulia vantur si salman khan 8 webp
banner madalina manole png
banner adela popescu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net