Misterul morții lui Ștefan cel Mare. Nici măcar un medic n-a putut să-l vindece de boala de care suferea

13 iulie 2023 7:03   Fapt divers

În 2 iulie 1504, se stingea din viață cel mai important domnitor medieval din istoria Moldovei. Ștefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani asupra principatului moldovenesc și s-a dovedit un lider militar destoinic, un conducător capabil și un om plin de evlavie. Ştirea morţii sale a făcut înconjurul Europei şi a fost prezentată în numeroase cronici. Ceea ce rămâne învăluit în mister, însă, este adevărata cauză a decesului său. 

Ștefan cel Mare este considerat a fi unul dintre cei mai mari conducători pe care i-a avut Moldova și Europa de Est. Acesta este prezentat în cărțile de istorie ca fiind un adevărat strateg și un conducător care a dat multe bătăi de cap otomanilor în timpul celor 47 de ani în care a domnit, având cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

În ziua de 2 iulie 1504, marele voievod al Moldovei se stingea din viaţă la venerabila vârstă de 71 de ani, în prezenţa boierilor şi a dregătorilor apropiaţi, a familiei, a urmaşilor săi, dar şi a medicilor care în zadar încercaseră să-i salveze viaţa. Ceea ce rămâne, însă, învăluit în mister este, de fapt, adevărata cauză a decesului marelui domnitor. Ce l-a răpus pe Ștefan cel Mare?

Misterul morţii lui Ştefan cel Mare

Se pare că una dintre cauzele decesului voievodului ar fi fost cauzată de o rană la picior (pe care a căpătat-o în vara anului 1462, după un asediu pentru cucerirea cetăţii Chilia, aflată în stăpânirea Ţării Româneşti, condusă de Vlad Țepeș) care nu s-a vindecat complet şi s-a redeschis către anii bătrâneţii. Nu se ştie nici din ce cauză nu se vindeca rana, de aproape 42 de ani, şi nici cum a provocat mai exact moartea voievodului.

Totodată, există şi alte opinii. Miechowski, cronicarul polon, spune că Ștefan cel Mare suferea de podagră sau gută. Era considerată boala oamenilor bogaţi, fiindcă era agravată de consumul de carne de vânat, în special, de vin şi alte alimente de acest gen. Practic, din punct de vedere medical, guta sau podagra apare odată cu acumularea acidului uric. Domnitorul moldovean ar fi suferit de această boală, iar asta i-ar fi adus sfârșitul.

Mai multe