Motivul geloziei care a făcut ca matematica să nu primească niciodată premiul Nobel. Are legătură cu o femeie
Numele lui Alfred Nobel a rămas în istorie datorită celui mai prestigios premiu din lume. Este autorul a peste 350 de invenții, cea mai celebră fiind dinamita, pentru care presa acelor vremuri l-a numit pe savantul suedez „negustorul morții”. Anual, premiul care îi poartă numele se acordă pentru domeniile fizică, chimie, literatură, medicină și pace. Niciodată pentru matematică.
Acordarea premiului Nobel, dorința din testament a marelui inventator
Alfred Nobel s-a născut pe 21 octombrie 1833, la Stockholm într-o familie de mari învățați. De altfel, tatăl lui a fost la rândul său un reputat om de știință și inventator al vremii, find descendent al celebrului savant suedez Olof Rudbeck, iar mama sa provenea dintr-o familie bogată, scrie Historia.
La 17 ani, viitorul savant, vorbea fluent suedeza, rusa, franceza, engleza şi germana și stăpânea excepțional teoriile exacte, precum fizica și chimia.
În timp ce studia nitroglicerina, la fabrica lui Stockholm a avut loc o explozie cu urmări tragice. Cinci oameni au murit, printre care și mezinul familiei, fratele lui, Emil.
În 1867, Albert Nobel inventează dinamita. Așa a denumit substanța obținută din amestecarea nitroglicerinei cu diatomitul, o rocă sedimentară silicioasă.
Invențiile, 35 la număr, au venit apoi una după alta.
La moartea sa, Nobel a lăsat prin testament ca din veniturile averii sale să fie instituite premii pentru cei care „au adus cele mai mari servicii umanității”. Așa au apărut premiile Nobel care azi se acordă anual pentru fizică, chimie, literatură, medicină și pace.
De ce nu se acordă premul Nobel pentru matematică
Se spune că Nobel a exclus matematica de pe lista științelor eligibile pentru viitorul premiu, dintr-un motiv de gelozie.
Zvonurile spun că savantul nu a putut ierta faptul că iubita lui l-a părăsit și că l-ar fi ales în locul lui pe marele matematician suedez Gosta Mittag-Leffler.
Istorioara a rămas la nivel de bârfă pentru că nu s-a putut demonstra niciodată cu exactitate.
Dar Alfred Nobel nu a avut deloc noroc în dragoste. Nu s-a căsătorit niciodată, deși se știe că a avut relații de lungă durată cu trei femei. Pe fiecare le-a cerut în căsătorie, dar fără să se concretizeze.
În tinerețe, el a cerut-o în căsătorie pe o rusoaică,Alexandra și a fost refuzat.
Întâmplarea s-a petrecut în Rusia, însă nu s-a putut demonstra că ea este femeia care l-a părăsit pentru un matematician.
Ulterior, Alfred a avut o relație cu secretara sa, Bertha Kinsky, care l-a părăsit în cele din urmă pentru a se căsători cu baronul Arthur Gundaccar von Suttner.
Ultima relație semnificativă a fost cu Sophie Hess. Chimistul suedez o numea ”doamna Sophie Nobel”, deși cei doi nu s-au căsătorit niciodată în cei 18 ani în care au fost împreună.
Există însă și varianta ca Premiul Nobel pentru matematică nu a fost adăugat pe lista savantului pentru că acesta nu ar fi fost niciodată interesat de acest domeniu. El spunea că nu înțelege avantajele practice ale matematicilor avansate.
Matematica este recompensată cu medalia Fields
Totuși, realizările matematicienilor sunt recompensate cu un substitut al Premiului Nobel, Medalia Fields.
Cel mai prestigios premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică poartă numele matematicianului canadian John Charles Fields (1863-1932), cel care a propus lansarea acestei medalii la un congres internațional la Toronto și a lăsat moștenire întreaga sa avere în acest scop.