Noua fiță: somonul vegan făcut la imprimantă. Cât costă
Aveți curaj să încercați? Un startup din Austria numit Revo Foods va lansa în curând primul file de somon din lume vegan și printat 3D. În plus, el va fi primul produs alimentar de acest tip comercializat la scară larga în supermarketurile din Europa.
Conform studiilor companiei, pescuitul excesiv a ridicat riscul de colaps al ecosistemului oceanic, iar creșterea rapidă a poluării cu plastic din ape i-a determinat pe specialiști să caute o alternativă mai durabilă și mai sănătoasă. Creșterea ciupercilor necesită mai puține resurse și mai puține emisii nocive, conform Popular Science. Ce-i drept, somonul vegan arată delicios, iar cei care l-au încercat spun că are un gust absolut autentic.
Somonul vegan făcut la imprimantă 3D costă 6,99 euro
Fileul de somon este făcut din microproteine derivate din ciuperci filamentoase. Acestea sunt cunoscute pentru valoarea lor nutritivă ridicată și textura similară cărnii. Proteinele din soia și rapiță, uleiul de floarea soarelui și cel de alge, care sunt bogate în omega-3 și vitaminele B6, B12 și E, sunt alte ingrediente utilizate în somonul vegan.
Revi Foods afirmă că a dezvoltat un produs de pește sustenabil, cu o textură fibroasă asemănătoare fileului de somon tradițional, pe care mulți oameni îl iubesc. Tehnologia folosită este cunoscută sub numele de „3D-MassFormer” și e în prezent în proces de patentare. Va putea fi utilizată în viitor pentru a produce alimente printate 3D în masă.
„Odată ce printarea 3D a alimentelor va avea loc la scara industriala, vom intra într-o revoluție alimentară, într-o eră în care alimentele sunt create în funcție de nevoile consumatorilor”, a spus directorul executiv al companiei.
Produsul, care a primit numele „The Filet – Inspired by Salmon”, va fi disponibil în curând în lanțurile de magazine din Europa. Va fi lansat împreună cu alte preparate din carne bazate pe plante. Un pachet costă 6,99 de euro și poate fi gătit în cuptor, pe grătar sau la tigaie.