Alimente vegetale bogate în calciu. De unde ne luăm acest mineral, în post

Ultima actualizare:

    Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Prezent pretutindeni în natură, calciul are un rol esențial în organismul uman, asigurând funcționarea normală a sistemului osteoarticular, densitatea osoasă și funcționarea celulelor musculare și nervoase. Calciul este implicat în procesul de coagulare a sângelui, în contracţia musculară, în activitatea cardiacă și în absorbția vitaminei B12.

În timpul postului, când avem interzis la consumul de lactate și ouă, calciul ni-l putem procura și dacă introducem în dietă următoarele alimente:

Fasolea   

Această legumă stimulează digestia, reduce grăsimea din sânge, reglează glicemia, stimulează imunitatea și reface musculatura, fiind bogată nu doar în calciu, ci și în proteine, fibre, magneziu, fosfor, fier, zinc, potasiu și vitaminele A, B6, B9, B12, C și K.

Legumele cu frunze verzi     

Spanacul, rubarba, napul, sparanghelul, mazărea, broccoli sau varza kale, sunt surse importante de vitamine (A, C, B, K), minerale (mangan, magneziu, fier, potasiu, fosfor), fibre și clorofilă.

Fructele uscate   

Caisele, prunele sau smochinele uscate au efect hipotensor, antianemic și stimulează circulația sangvină. Pentru că fructele uscate conțin o cantitate mare de zaharuri, acestea trebuie consumate cu moderație, doar între mesele principale.

Nucile și semințele               

Migdale, caju, fistic, nuci, semințe de in, semințe de susan, semințele de chia protejează sistemul cardiovascular, memoria, sănătatea orală, vederea, susțin metabolismul și încetinesc procesele de îmbătrânire. Deoarece acestea au un indice caloric ridicat, nu se va consuma mai mult de un pumn, între mesele principale.

Fructele           

Portocalele, murele, rodiile sau coacăzele sunt bogate atât în antioxidanți, cât și în calciu, vitamina A, fier, potasiu, magneziu, fier și fibre. Protejează astfel nu doar sistemul osos, dar și pe cel cardiovascular, digestiv și renal.

Alte surse importante de calciu sunt cerealele integrale (quinoa, amaranth, soia), pătrunjelul și ierburile aromatice (mărar, cimbru, rozmarin, salvie, oregano).  

Citește și: 

Migdalele, sursă importantă de calciu și magneziu. Ce efecte au în organism

Anghinarea, o legumă mai puțin folosită la noi, este un izvor de calciu, magneziu și fier

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net