#Exclusiv Click!

Nu faceți așa ceva în Egipt, că atrageți rechinii! Sfaturile unui ghid din Hurghada

4 iulie 2022 15:49   Fapt divers
Ultima actualizare:

Cele două tragedii petrecute în week-end, după atacul rechinilor din Hurghada, au stârnit panică maximă printre românii care până acum se înghesuiau să-și petreacă concediul pe plajele însorite din Egipt. Ghizii din stațiune avertizează și spun că și comportamentul neadecvat al turiștilor face ca rechinii să iasă la atac. Click! a aflat ce e interzis să faceți dacă decideți, totuși, să înotați în Marea Roșie.

Cele două tragedii petrecute week-end-ul trecut au stârnit panică în rândul celor care se gândesc la o vacanță pe tărâmul faraonilor. O pensionară de peste 60 de ani din Austria, dar și o româncă de 50 de ani, au fost ucise după atacurile feroce ale unor rechini în Golful Sahl Hasheesh de la Marea Roșie. Tragediile s-au petrecut la doar câteva ore distanță!

Ambele atacuri ale rechilor au avut loc în același golf, în apropiere de staţiunea Hurghada. Sahl Hasheesh este un oraș resort din Marea Roșie, din Egipt, localizat la doar 18 kilometri distanță de Aeroportul Internațional Hurghada, care anual atrage zeci de mii de turiști, veniți din toate colțurile lumii.

Click! a fost pe plaja cu rechini!

Reporterul Click! a fost în Golful Sahl Hasheesh, același loc considerat acum coșmarul din Egipt. Călătoria a avut loc, însă, în luna aprilie anul acesta. Pe atunci nu era nici urmă de rechin în Marea Roșie. 

Anca Rusu, ghid în Hurghada, a explicat pentru Click!, ce anume nu trebuie să faceți în ruptul capului atunci când vă încumetați să intrați în Marea Roșie pentru a nu fi atacați de rechini.

Anca Rusu este o româncă din Baia Mare, actualmente ghid în Hurghada, și precizează că și comportamentul total neadecvat al turiștilor îi provocă pe rechini de cele mai multe să-i atace cu sânge rece. Iată ce reguli „de aur” trebuie să respectați, pentru a nu fi atacați.

Nu vă dați cu creme și deodorante parfumate înainte de a intra în mare!

Cu privire la cele întâmplate în Hurghada, poate ar fi de bun augur să luăm în considerare următoarele lucruri:

1. Nu există mare pe suprafața pământului fără rechini.

2. Doamnele care merg la mare cu machiaj și creme de corp sau băieții care pun deodorant înainte de înot, și creme de soare...Aceste mirosuri atrag rechinii și stârnesc curiozitatea. Consideră marea ca pe o piscină. Faceți un duș înainte de a merge la mare, iar în caz de alergii, consultați medicul înainte de vacanță pentru a primi un antialergic.

3. Luăm în derâdere constant regulile de la piscine și le ignoram zi de zi, când ar putea fi o pregătire, un antrenament pentru ce avem de făcut atunci când ajungem în ape deschise. Urinatul în mare este exact ca sângele. Miroase de la kilometri întregi!

4. Nu înota într-un loc unde nu poți vedea adâncimea apei Și nu înota într-un loc unde nu există alți înotători!

5. Rechinii pot ajunge la tine si în ape puțin adânci. La fel ca în cazul de față. Ar trebui să vezi constant fundul apei în jurul tău. Și apa să nu fie tulbure.

6. Nu este necesar să plutiți în apă pe o distanță lungă. Până la urmă nu trebuie să demonstrezi nimic nimănui. Ia cu tine prospețimea înotului și uită-te din când în când sub apă atunci când este necesar.

Odată ce un rechin gustă sânge uman, va căuta din nou tot sânge de om!

Când îți scoți ochelarii, lasă-i să cadă în jurul gâtului, nu-i trage peste cap. Mâna deasupra capului tău este un semn pentru salvamar, care-i spune că ești în pericol.

7. Nu arunca resturile de mâncare în apă! Chiar dacă e un sendviș cu brânză, chiar dacă e un biscuite! Iar dacă vezi pe cineva făcând asta, împiedică-l să o facă. S-ar putea să fii tu cel care îi salvezi viața.

Oricât de banale ți s-ar parea aceste lucruri, ele de fapt cheamă anumiți pești să mănânce, iar rechinii caută și mănâncă acești pești.

8. Dacă sunteți rănit din orice motiv, ieșiți imediat din apă. Oricât de mică ar fi rana!

Și pentru doamne, orice sângerare de la „oricare ar fi sursa ei” te oprește să înoți.. CATEGORIC! Nu fiți egoiste! Odată ce un rechin gustă sânge uman, va căuta din nou tot sânge de om.

9. Este interzisă purtarea inelelor, brățărilor, ceasurilor și brățărilor de argint sclipitoare.

10. Dacă simți că plutești și apare un val brusc care te-a împins de jos în sus, ieși imediat din apă!

Ce faci dacă te întâlnești cu rechinul?

11. Nu stropiți apa, creând astfel confuzie la suprafața apei atunci când sunteți în ape adânci.

12 . Este interzis să te expui la orice formă de viață marină sau să o atingi, să o provoci. Și dacă găsești o creatură moartă lângă tine, ieși din apă...repede. Și anunță salvamarul.

13. Când vezi un semn de interzicere a înotului sau steagul este sus, stai departe de apă. E pus acolo cu un scop bine calculat.

14. Nu încercați să înotați lângă bărci de pescuit sau vânători.

15 . Opriți gluma amuzantă de „Mă înec / Dă-mi o mana” pentru că nimeni nu te va ajuta când vei ajunge sa vorbești serios (povestea cu ciobănașul și lupul la oi, o știm toții).

16. Nu mergeți niciodată să înotați sau să vă scufundați într-un loc pe care nu îl cunoașteți.

17. Dacă totuși întâlnesti în apă vreodată un rechin, încearcă să-i obstrucționezi privirea sau branhiile. Va pleca.

Înainte de vacanță, documentați-vă puțin despre natura locului în care veți petrece vara și căutați dacă sunt specii de rechini și viață marină periculoasă!

18. Nu lăsați un copil mic să intre într-un loc adânc.

19 Feriți-vă de înotul la intrările în canale și ape deschise, ca și atunci când va aflati într-o excursie cu iahtul și ați coborât să înotați în jurul iahtului. Dincolo de recife...

20 . Legat de alte animale marine, altele decât rechinii, ele pot părea pașnice, ca de exemplu delfinii și broaștele țestoase, dar totusi au puterea de a te ucide destul de ușor. Țestoasele marine au mușcătura foarte urâtă, lucru care nu te-ar face deloc fericit.

Respectați mediul marin și încercați să nu atingeți niciun animal.

Week-end-ul trecut două femei au fost ucise în urma unor atacuri feroce ale rechinilor în Marea Roșie din Egipt, la sud de orașul Hurghada. Una era o austriacă, măritată cu un egiptean. A doua turistă care și-a pierdut viața, în același loc, era o româncă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe