O clădire din România are cea mai complicată încuietoare din lume. 51 de milioane de oameni au vizitat-o în 1900
Clădirea care deține cea mai complicată încuietoare din lume a fost ridicată în secolul al XII-lea, iar ușa pe care s-a montat încuietoarea sofisticată datează din 1515. Este vorba despre biserica fortificată luterană din Biertan (Birthälm), județul Sibiu, în regiunea Transilvaniei din România, transmite worldrecordacademy.co. Sistemul de închidere a rămas și în zilele noastre așa cum a fost conceput în urmă cu sute de ani și este etichetat drept „o minune a ingineriei”.
Record mondial pentru cea mai complicată încuietoare
Biserica fortificată luterană din Biertan, județul Sibiua fost construită de comunitatea etnică germană, sași transilvăneni.
Construită în 1515 din scânduri groase de stejar, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a cunoscut faima în 1900, când a fost prezentată în cadrul unei expoziții organizată la Paris, la care au venit 51 de milioane de oameni, o cifră care depășea cu 10 milioane populația Franței din acele vremuri. Pe ușă este montată o închietoare cu totul specială care, astăzi, deţine recordul pentru „cea mai complicată încuietoare din lume”, conform World Record Academy.
Acesta are un sistem care blochează ușa în 19 puncte și a fost construit, potrivit documentelor, de maestrul Johannes Reichmuth din Sighișoara, care asigura siguranța valorilor păstrate în sacristie.
Lacătul conține 19 încuietori într-unul, „și este o minune a ingineriei”
Sistemul de blocare a uşii costă în activarea 19 încuietori dintr-o singură rotire a unei chei.
„Cele 19 încuietori sunt împărțite astfel: 3 în stânga, 3 în dreapta, 3 în sus și 7 pe încuietoarea propriu-zisă, toate operate simultan cu o singură cheie. Această încuietoare funcționează și astăzi, fiind un exemplu reprezentativ datorită ornamentelor sale excepționale din lemn și sistemului original de închidere.”
Sacristia este o încăpere în care preotul se pregăteşte pentru a oficia slujba. Aici, părintele îşi ţine veşmintele, dar şi cele mai valoroase obiecte de cult ale bisericii. În Biertan, sătenii au folosit sacristia şi pentru a-şi pune banii la adăpost când erau ameninţaţi de război, drept pentru care au considerat că această încăpere are nevoie de o uşă solidă dotată cu o încuietoare puternică.