Obiceiul banal care poate distruge sănătatea câinilor! Milioane de români fac acest lucru

26 februarie 2024 17:39   Fapt divers

Un număr mare de români pot spune că au acasă măcar un animal de companie, iar alegerile cele mai populare din țara noastră rămân pisicile și câinii. Ei bine, când vine vorba despre cei din urmă, un obicei banal pentru multă lume poate afecta serios sănătatea animalelor noastre de companie!

Deja nu mai este un secret pentru niciunul dintre noi că fumatul este extrem de nociv pentru sănătatea noastră. Însă, poate că vom fi surprinși să auzim faptul că acest obicei extrem de nesănătos are efecte negative și asupra animalelor noastre de companie! Mai precis, potrivit informațiilor de la digi-animalworld.tv, se pare că țigările pot provoca o problemă gravă de sănătate câinilor noștri!

Un studiu efectuat de către experții de la Universitatea din Purdue, sub atenta îndrumare a medicului veterinar oncolog Deborah Knapp, a arătat că patrupezii din rasa Scottish terrier au un risc de 6 ori mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de vezică urinară dacă sunt expuși la fumul de țigară!

Fumatul poate afecta sănătatea câinilor

Oamenii de știință au urmărit, pe parcursul a 3 ani, nu mai puțin de 120 de câini mai mici de 6 ani, din specia Scottish terrier. La fiecare 6 luni, proprietarii acestora au completat un formular în care informau medicii în privința stării de sănătate a câinilor, cât și a riscului la care sunt expuși.

Se pare că această rasă de câine este oricum predispusă către această boală, având șanse de 20 de ori mai mari de a dezvolta cancer de vezică urinară, comparativ cu alți câini. În cursul studiului, 32 de câini au fost diagnosticați cu această afecțiunie, iar dintre aceștia, nu mai puțin de 18 aveau în sânge cotinină. Mai precis, cotinina este un produs secundar al nicotinei, iar chiar și câini bolnavi ai căror prorietari nu erau fumători aveau în sânge această substanță.

Alți factori de risc ar fi infecții precedente ale vezicii urinare, expunerea la diverși poluanți, la insecticide, cât și distanța față de zone umede, ori de mlaștini.

Mai multe