Orașele din țara noastră care au în plan să elimine carnea, lactatele și mașinile
Mai multe orașe din România s-au alăturat unui proiect ambițios de combatere a schimbărilor climatice și protejare a mediului înconjurător. Prin aderarea la coaliția C40 Cities Climate Leadership Group (C40), aceste orașe își propun să elimine consumul de carne și lactate, să reducă drastic utilizarea mașinilor și să promoveze un consum sustenabil.
Coaliția C40, formată din 100 de orașe inițiale și la care s-au alăturat ulterior peste 1.100 de orașe din întreaga lume, și-a propus o țintă ambițioasă: atingerea obiectivelor WEF până în 2030. Pentru a realiza acest lucru, orașele C40 au stabilit o serie de reguli obligatorii pentru rezidenții lor, printre care se numără:
- Consumul de „0 kg carne” și „0 kg produse lactate”;
- Reducerea la „3 articole vestimentare noi de persoană pe an”;
- Eliminarea vehiculelor private, cu excepția unui singur zbor pe distanță scurtă (mai puțin de 1.500 km) la fiecare 3 ani per persoană.
Aceste obiective au fost stabilite în raportul „Viitorul consumului urban într-o lume cu 1,5°C”, publicat inițial în 2019 și reafirmat în 2023.
16 orașe din România s-au angajat să își revizuiască modul de viață
În cadrul acestei mișcări globale pentru protejarea mediului, 16 orașe din România s-au angajat să își revizuiască modul de viață și să adopte practici mai sustenabile. Printre acestea se numără Aiud, Alba Iulia, Bîrlad, Botoșani, Brașov, Buzău, Câmpina, Cluj Napoca, Constanța, Iași, Lugoj, Moinești, Petroșani, Pitești, Suceava și Tulcea.
Coaliția C40 își propune să salveze planeta printr-un set de reforme care să fie introduse în marile orașe ale lumii. Aceste reforme vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2030 și includ măsuri radicale precum eliminarea consumului de carne și lactate, reducerea utilizării mașinilor și limitarea achiziției de articole vestimentare noi.
În contextul în care schimbările climatice devin tot mai accentuate și amenință planeta, inițiativele precum aceasta sunt esențiale pentru asigurarea unui viitor sustenabil pentru generațiile viitoare. Prin adoptarea unui stil de viață mai responsabil și respectuos față de mediul înconjurător, orașele din România și din întreaga lume demonstrează angajamentul lor pentru protejarea planetei și combaterea schimbărilor climatice.