Descoperire fascinantă în Aiud. Până și arheologii au rămas fără cuvinte

Un eveniment arheologic spectaculos a avut loc în cimitirul ortodox din Aiud, județul Alba, unde o echipă de cercetători a făcut o descoperire remarcabilă în timpul săpăturii unui mormânt. Această descoperire constă într-o lespede de piatră de dimensiuni impresionante, cu un relief în formă de sarcofag, având partea superioară împodobită cu nervuri și, în extremitatea cu lățime maximă, un craniu stilizat ce suprapune două femururi încrucișate.

Arheologii au făcut o nouă descoperire. Foto: arhiva.
Arheologii au făcut o nouă descoperire. Foto: arhiva.

Ce este, de fapt, această piatră

La o primă analiză realizată de specialiștii Muzeului de Istorie din Aiud, s-a identificat că această piatră este, de fapt, o piatră tombală în stil sarcofag, cu un design ce amintește de simbolurile templierilor medievali. Partea superioară a pietrei prezintă un craniu uman stilizat, plasat peste două femururi încrucișate, un motiv ornamental ce a fost frecvent folosit de cavalerii templieri în Evul Mediu.

„Motivul ornamental, craniul ce suprapune două oase lungi încrucișate, a fost folosit în evul mediu de către cavalerii templieri care au introdus simbolul pentru a-și onora maestrul care a fost ars de viu în timpul unei persecuții. În secolul al XIV-lea, craniile și oasele încrucișate marcau intrările în cimitirele spaniole fiind prezente și pe pietrele funerare, amintindu-le oamenilor de fragilitatea vieții. În zilele noastre, pe lângă utilizarea ca semn de pericol, este îndeobște asociat steagului ce era arborat pe navele care se îndeletniceau cu jaful pe mare, navele de pirați”, susțin cei de la muzeul din Aiud.  

De ce au introdus cavalerii templieri acest simbol

Cavalerii templieri au introdus acest simbol pentru a-și aduce omagiu maestrului lor, care a fost ars de viu în timpul unei persecuții. În secolul al XIV-lea, craniile și oasele încrucișate au devenit semne comune în cimitirele spaniole, marcând intrările și pietrele funerare, reamintind oamenilor despre fragilitatea vieții. Astăzi, acest simbol este adesea asociat cu steagurile navelor de pirați, semnalizând pericolul.

Legăturile culturale și influențele istorice

Remarcabil, istoricii susțin că în cimitirul multietnic din Sulina există o piatră tombală similară, cunoscută publicului ca aparținând unui pirat grec decedat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Acest fapt indică o conexiune neașteptată între simbolurile cavalerilor templieri și istoria maritimă tumultoasă a pirateriei la Marea Neagră. Descoperirea ridică întrebări fascinante despre legăturile culturale și influențele istorice care au modelat Transilvania și regiunile adiacente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Stockholm și eleganța Nordului jpeg
parc 4 jpeg
panselute capitala jpeg
ion iliescu inquam photos jpg
umbrela ploi jpeg
valentin ceausescu in tinerete jpg
principalii candidati la primaria capitalei jpg
tiff cluj gala deschidere
image
actualitate.net
image
actualitate.net