Orașul subteran unde pot locui mai bine de 20.000 de oameni, descoperit absolut întâmplător de un bărbat. Datează din 700 î.Hr

10 iunie 2023 16:54   Fapt divers

Dacă am face o listă cu locuri misterioase pe care specialiștii se chinuie chiar și azi să le înțeleagă, orașul subteran din centrul Turciei ar fi printre primele nume din listă. Cunoscut drept Derinkuyu, acesta poate adăposti 20.000 de oameni, iar vechimea lui este încă un subiect de dezbatere.

De-a lungul lumii există o mulțime de locuri misterioase, pe care specialiștii se chinuie chiar și astăzi să le înțeleagă. Fie că este vorba despre modul în care au fost construite, când, sau, chiar de către cine, putem vizita o mulțime de locuri magnifice, pe care istoricii încearcă și acum să le explice. Iar potrivit informațiilor oferite de către adevarul.ro, un asemenea loc se află foarte aproape de țara noastră! Este vorba despre orașul subteran Derinkuyu, din Cappadocia (Turcia centrală).

Această zonă a țării abundă de asemenea localități subterane, dar Derinkuyu este atât de mare încât poate adăposti 20.000 de oameni! Xenofon, un istoric antic grec, menționează că o armată de mercenari greci ar fi folosit acest loc pe post de cazarmă, în secolul V î.Hr. De altfel, vechimea acestui oraș subteran este una dezbătută de către arheologi. În timp ce unii spun că ar fi fost construit cu 2000 de ani înainte de Hristos, alții cred că ar fi mai noi, de prin anul 700 î.Hr.

Oamenii trăiau sub pământ și cultivau la suprafață

În timpul perioadelor de pace, acest oraș era unul cu o populație semnificativă. Oamenii trăiau sub pământ, unde și-au săpat adevărate case, în timp ce deasupra, ei cultivau pământul și practicau agricultura. Acest oraș a fost folosit până târziu, fiind utilizat chiar și prin secolul XII d.Hr. Atunci, creștinii bizantini se adăposteau aici în vremurile de război, pentru a fi feriți de armatele arabe sau turce.

Specialiștii bănuiesc că de-a lungul Cappadociei ar fi undeva în jur de 200 de orașe subterane, iar aproximativ 40 dintre acestea ar fi atât de adânci încât ar avea chiar 3 niveluri. La începutul secolului XX, populația de greci care încă trăia în Cappadocia s-a refugiat în aceste orașe pentru a scăpa de persecuția autorităților turce.

Orașul a fost redescoperit tocmai în anul 1963, când un locuitor din zonă își renova casa, iar, printr-un accident, a descoperit în pivnița sa o intrare în tunelurile ce duc spre Derinkuyu.  

Mai multe