Pădurenii, unii dintre cei mai misterioși români. Ținutul lor a devenit atracție turistică

8 noiembrie 2022 7:30   Fapt divers
Ultima actualizare:

Pădurenii și, mai ales, Ținutul Pădurenilor sunt două subiecte puțin cunoscute publicului larg, populația din acele zone fiind una cu adevărat misterioasă pentru mulți dintre noi. Cu tradiții aparte și un port unic, totul într-un decor idilic, din județul Hunedoara, pădurenii au devenit, de câțiva ani, gazdele preferate de foarte mulți turiști.

Ținutul Pădurenilor a devenit în ultimii ani o destinație căutată de turiști, pe măsură ce regiunea din Hunedoara a devenit mai accesibilă, notează Adevărul. Unele dintre vechile drumuri de pământ care străbăteau pădurile și urcau abrupt spre satele înșirate pe creste, în Munții Poiana Ruscă, au fost modernizate sau, cel puțin, aduse la stadiul încât autoturismele să poată circula pe ele.

Odată rezolvate o parte din problemele legate de infrastructura rutieră, care au ținut într-o izolare îndelungată așezările pădurenilor și au dus la depopularea acestora, localnicii au primit tot mai adesea vizita călătorilor. Mulți turiști ajung adesea să rătăcească pe drumurile din Ținutul Pădurenilor, fără a cunoaște prea multe despre locurile pe care le descoperă.

Adevărul” a prezentat câteva dintre cele mai reprezentative localități din misteriosul Ținutu al Pădurenilor:

Runcu Mare – sat tradițional al pădurenilor

În satul Runcu Mare (comuna Lelese), aflat la 36 de kilometri de Hunedoara, locuiesc mai puțin de 100 de oameni. Drumul izolat în valea adâncă a Runcului pornește din Hunedoara și traversează defileurile Cernei, Govâjdiei şi Runcului, printre versanţi abrupţi şi stâncoşi, acoperiţi de păduri vaste.

Satul Bătrâna, înconjurat de păduri seculare

Satele din Ținutul Pădurenilor sunt înconjurate de cordoane de pădure care se întind uneori pe zeci de kilometri. În unele locuri, oamenii nu au intervenit niciodată asupra naturii. Astfel s-au păstrat Codrii seculari de pe valea Dobrişoarei şi Prisloapei, o rezervaţie aflată pe teritoriul administrativ al comunelor Bătrâna, Bunila şi Cerbăl, care ocupă aproape 140 de hectare.

Descoperiți mai multe destinații fermecătoare din Ținutul Pădurenilor, în materialul complet, disponibil pe site-ul Adevărul - click aici pentru acces.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Mai multe