Pericolul ascuns de pe orice plajă! Părinții care merg în vacanță alături de cei mici trebuie să fie foarte atenți

22 iulie 2024 14:44   Fapt divers

Deja începem să ne apropiem de finalul lunii iulie, iar în această perioadă din an, milioane de români se vor îndrepta către plaje, fie din țara noastră ori de dincolo de hotare, pentru a-și petrece concediul. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la un pericol ascuns de pe plajă, care poate avea consecințe fatale.

Chiar în acest an, în luna februarie, ce ar fi trebuit să fie o zi frumoasă pe plajă s-a transformat într-un coșmar, pentru o familie. O fetiță în vârstă de 7 ani a murit după ce a căzut într-o groapă de aproximativ 1,5 metri, pe care o săpase chiar ea, alături de fratele ei. Iar în ciuda faptului că toți cei din jur au încercat să o ajute pe cea mică, atunci când au ajuns pompierii pe plajă, era prea târziu pentru ca fetița să supraviețuiască.

„Nisipul este mai stabil atunci când este umed, deoarece tensiunea superficială dintre apă și boabele de nisip poate menține grămada de nisip în poziție verticală. Dar odată ce se usucă, grămada se va prăbuși, deoarece nu mai există tensiune superficială.

Deci, dacă săpați o groapă în plajă, aceasta va rămâne stabilă atâta timp cât nisipul rămâne umed. Odată ce se usucă, gaura se prăbușește”, a explicat cercetătorul în știința de coastă, Stephen P. Leatherman, potrivit adevarul.ro.

Gropile săpate în nisip pot fi letale

Astfel, atunci când nisipul în care este săpată groapa se usucă, sau atunci când cineva stă pe marginea acesteia, există riscul ca groapa să se poată prăbuși. Într-o astfel de situație, nisipul va umple imediat tot spațiul din groapă, iar salvarea unei persoane devine foarte dificilă.

„Pe măsură ce salvatorii scot nisip pentru a elibera victima, gaura va continua să se prăbușească sub greutatea salvatorilor și să se umple din nou cu nisip. Salvatorii au doar aproximativ trei până la cinci minute pentru a salva o persoană care este prinsă într-o gaură de nisip înainte de a se sufoca”, mai spune Leatherman.

În general, experții ne recomandă să nu săpăm o groapă mai adâncă de 0,6 metri, atunci când mergem pe plajă.

Mai multe