Noua taxă care a intrat în vigoare în România! Ce este formularul 216 și cine trebuie să îl completeze

Taxa pe lux a intrat în vigoare în țara noastră, iar românii care dețin mașini ori case de lux sunt acum nevoiți să plătească impozite pentru acestea. În plus, cei care sunt nevoiți să plătească această nouă taxă trebuie să mai știe și faptul că formularul 216 trebuie trimis până la finalul lunii septembrie pentru case, iar pentru mașini este timp până la finalul lui decembrie.

Taxa pe lux a intrat în vigoare
Taxa pe lux a intrat în vigoare

Această nouă taxă nu este aplicată tuturor românilor, ci doar celor care au în posesie locuințe ori autoturisme care, conform legii 296/2023, au o valoare mare. Mai precis, noua taxă trebuie plătită de către românii care dețin clădiri rezidențiale cu o valoare de minim 2,5 milioane de lei (adică undeva în jur de 500.000 de euro), dar și de către românii care au mașini înmatriculate în țara noastră a căror valoare depășește 375.000 de lei (mai precis, aproximativ 75.000 de euro).

ANAF deja a publicat formularul 216, pe care toți proprietarii acestor bunuri de lux vor fi nevoiți să îl depună, pentru a plăti noua taxă. Acest formular include numele și prenumele persoanei în cauză, dar și informații despre impozitul special, pentru astfel de bunuri mobile și imobile.

Taxa pe lux a intrat în vigoare

Astfel, un român care deține o mașină în valoare de 100.000 de euro va plăti un impozit de 75 de euro. Această sumă reprezintă 0,3% din cei 25.000 de euro care depășesc plafonul neimpozabil. Iar atunci când vine vorba despre românii care dețin un imobil în valoare de un milion de euro, aceștia vor plăti un impozit de 1.500 de euro, pentru această locuință.

Țara noastră nu este singurul loc din Europa unde o astfel de „taxă pe lux” este aplicată de către autorități. De exemplu, în Franța, dacă o proprietate valorează peste 1.300.000 de euro, va fi aplicat un impozit ce variază între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoarea acestui imobil. Mai mult decât atât, o astfel de taxă o putem întâlni și în altă țară europeană, în Danemarca.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2437493777 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 proverbe japoneze jpg jpeg
Panait Istrati. Pe verso, însemnarea: „Atena 1928 1 ianuarie” (© ANR, SANIC, Colecția Documente Fotografice, F I 6776)
oameni salvati inundatii galati FOTO ISU GALATI (4) jpg
padure pixabay jpg
image png
card energie jpg
furt dupa accident jpg
Transfagarasan ilustrate (5) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net