Cine este, de fapt, Kamala Harris, și câte femei ocupă funcția de președinte, în lume

După ce Joe Biden s-a retras din curse pentru prezidențiale, Kamala Harris este cea nominalizată să devină următoarea candidată democrată la președinție. Ea ar putea deveni prima femeie de culoare și prima americană asiatică care să intre în cursa pentru Casa Albă. Statisticile ne arată că femeile încep să câștige teren în funcțiile de putere. Aici putem să aducem în discuție și votul istoric din Mexic, acolo unde Claudia Sheinbaum a devenit prima femeie președinte al Mexicului.

Kamala Harris Foto: arhivă Click!
Kamala Harris Foto: arhivă Click!

Kamala ar putea să devină prima femeie de culoare care să intre în cursa pentru Casa Albă

La mai puțin de patru luni de la alegeri, vicepreședintele Kamala Harris se află într-o poziție dificilă, comentează BBC. În ultimele săptămâni, ea nu și-a schimbat loialitatea față de Biden, dar chiar și republicanii au început să includă numele ei în mesajele campaniei lui Trump.

După ce a intrat în istorie ca prima femeie, precum și ca primul vicepreședinte de culoare și american de origine asiatică, susținătorii ei spun că actualul ei titlu de a doua la comandă ar putea marca o tranziție mai lină în cazul în care Biden va trece ștafeta.

Alți democrați fac apel la o convenție deschisă pentru a alege un înlocuitor. În pofida faptului că a avut o rată scăzută de aprobare în timpul mandatului său de vicepreședinte, susținătorii dnei Harris subliniază susținerea sa pentru drepturile reproductive, atracția în rândul alegătorilor de culoare și trecutul său de procuror, care ar candida împotriva unui infractor acum condamnat, pentru a pleda în favoarea funcției sale de comandant suprem: „Cred că a avut un rol esențial în abordarea unor probleme-cheie, cum ar fi drepturile de vot și reforma imigrației”, a declarat Nadia Brown, director al programului de studii despre femei și gen din cadrul Universității Georgetown. „Ea a fost, de asemenea, cel mai puternic surogat al lui Biden pe probleme de acces la avort și de apropiere de comunitățile de culoare.”

Cine este, de fapt, Kamala Harris 

Kamala Harris este fiică de imigranți și a intrat deja în istorie ca prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite. Fiica unui tată jamaican și a unei mame indiene, cu o carieră strălucitoare, demnă de cel mai bun vis american, în ciuda unor capitole controversate, visa să devină prima femeie președinte al SUA, nota într-un material din 2020 AFP.

Kamala Harris a marcat deja mai multe premiere în cariera sa. A crescut în Oakland, unde părinții săi – tatăl, profesor de economie, mama, astăzi decedată, cercetătoare specializată în cancerul de sân – militau pentru drepturi civice.

Absolventă a universității Howard, înființată în Washington pentru a forma studenții afro-americani în plină segregare, a făcut parte din frăția studenților de culoare „Alpha Kappa Alpha”. După două mandate de procuror în San Francisco (2004-2011), a fost aleasă de două ori procuror general al Californiei (2011-2017), devenind astfel prima femeie, dar și prima persoană de culoare, care a condus serviciile judiciare ale celui mai populat stat american.

În ianuarie 2017, a depus jurământul în Senat, la Washington, devenind prima femeie originară din Asia de Sud și doar a doua senatoare de culoare din istorie. În timpul campaniei pentru alegerile primare democrate din 2020, ea a promis că îi va face un „rechizitoriu” lui Trump.

Vot istoric în Mexic: Claudia Sheinbaum a devenit prima femeie președinte 

Claudia Sheinbaum, candidata stângii la putere şi fost primar al capitalei Ciudad de Mexic, a obținut o victorie zdrobitoare pentru a deveni prima femeie președinte al Mexicului, potrivit unui prim sondaj realizat la ieşirea de la vot transmis de marile media, relatează Reuters și AFP.

Claudia Sheinbaum, 61 de ani, a câştigat cu 57,8% din voturi faţă de 29,1% pentru fosta senatoare de centru-dreapta Xochitl Galvez, potrivit sondajului Institutului Enkoll, notează Agerpres. 

Câte femei ocupă funcția de președinte 

Din 1 iunie 2024, există 27 de țări în care 28 de femei sunt șefi de stat și/sau de guvern. În ritmul actual, egalitatea de gen în cele mai înalte poziții de putere nu va fi atinsă pentru încă 130 de ani. 

Doar 18 țări au o femeie șef de stat, iar 15 țări au o femeie șef de guvern. Datele compilate de ONU arată că femeile reprezintă 23,3% din membrii Cabinetului care conduc ministerele, conducând un domeniu de politică începând cu 1 ianuarie 2024. Există doar 15 țări în care femeile dețin 50 la sută sau mai mult din funcțiile de miniștri de cabinet care conduc domeniile politice. 

Cele mai deținute cinci portofolii deținute de femeile miniștri de cabinet sunt Femeile și egalitatea de gen, urmate de Familie și afaceri ale copiilor, Incluziune și dezvoltare socială, Protecție socială și securitate socială și Afaceri indigene și minorități.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net