Câți bani ne oprește statul din leafa lunară. Se pare că românii plătesc taxe uriașe către stat

Românii se numără printre cei mai mari contribuabili din Europa, plătind un procent semnificativ din salariul lor către stat sub formă de taxe și impozite. Această realitate este evidentă atunci când analizăm cât de mult rămâne în buzunarul fiecărui salariat, după ce statul își ia cota sa.

Românii, plătesc taxe uriașe la stat. Foto: arhiva.
Românii, plătesc taxe uriașe la stat. Foto: arhiva.

Impozitul și contribuțiile sociale

Pentru un salariu mediu de 4.000 de lei, contribuțiile obligatorii la stat ajung la niveluri considerabile. În primul rând, impozitul pe venit înseamnă o deducere de 144 de lei. Apoi, contribuțiile la fondul de pensii totalizează impresionanta sumă de 1.697 de lei. De asemenea, asigurările de sănătate și fondul de șomaj reprezintă alte plăți semnificative, în valoare de 679 de lei și, respectiv, 153 de lei.

Taxe indirecte: TVA și altele

În plus față de impozitele directe, românii suportă și taxe indirecte, cum ar fi TVA-ul. Cheltuind în medie 30% din salariu pe alimente, contribuabilii plătesc aproximativ 65 de lei suplimentar doar pentru TVA-ul la produsele alimentare. Această taxare se aplică și altor categorii de produse și servicii, cum ar fi combustibilii sau produsele de igienă, unde TVA-ul este de 19%. 

Taxarea specială pe băuturi și tutun

Persoanele care consumă băuturi alcoolice sau tutun sunt supuse unui regim special de taxare. De exemplu, dintr-un cost de 200 de lei pentru astfel de produse, 38 de lei se duc către bugetul de stat.

Accize pe țigări și combustibili

În cazul achiziționării de țigări, 116 lei din fiecare 500 de lei se duc la stat sub formă de TVA și accize. De asemenea, la achiziționarea de combustibili, precum 600 de lei pentru două plinuri, 277 de lei sunt plătiți către stat sub formă de TVA și accize.

Taxe pe utilități și proprietăți

După achitarea taxelor pentru bunuri și servicii, statul impune și taxe pe utilități și proprietăți. De exemplu, consumatorii de energie electrică plătesc o taxă de 19% pe facturile lor.

În final, dintr-un salariu brut mediu de 6.789 de lei, aproximativ 3.800 de lei ajung în visteria statului. Acest lucru înseamnă că aproximativ 60% din venitul net este direcționat către diverse taxe, impozite și contribuții. Românii, deși beneficiază de servicii publice și infrastructură finanțate din aceste fonduri, se confruntă cu o povară fiscală considerabilă, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Tarom jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
image
actualitate.net
image
actualitate.net