Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"

Ultima actualizare:

Meserii extrem de cunoscute în România, dar care rareori sunt bine plătite, ajung să fie renumerate într-o țară din Europa cu 5.000 de euro pe lună. În cadrul emisiunii „Departe de România”, Daniel Solheim și Angela Kecskes, doi români stabiliți de aproape 30 de ani în Norvegia, au dezvăluit ce salarii primesc cei care lucrează în această țară.

Norvegia, țara unde este plătit cu 5.000 de euro pe lună / foto: Pixabay
Norvegia, țara unde este plătit cu 5.000 de euro pe lună / foto: Pixabay

Daniel Solheim și Angela Kecskes sunt doi români stabiliți de aproape 30 de ani în Norvegia. În cadrul emisiunii „Departe de România”, realizată de Gabriel Nuță-Stoica, ei au vorbit despre salariile din această țară.

„Salariile variază. În anumite industrii există un salariu minim pe economie care se apropie acum de 200 de coroane pe oră, asta înseamnă undeva la 18 euro la oră. Aici vorbim despre salariul brut, pentru că așa se calculează. Un salariu mediu în Norvegia este undeva între 500.000 și 600.000 de coroane pe an, salariul brut. Asta însemnând undeva între 50 și 55.000 de euro. Și aici vorbim de asistenți medicali, persoane care au o calificare profesională.

Cunosc români care lucrează în construcții și în transporturi, care fac 670.000 – 700.000 (aproximativ 60.000 de euro). Asta e în funcție de cât lucrezi, de orele suplimentare ș.a.m.d.

„Există mitul ăsta că în Norvegia te usucă impozitele”

Dar salariul mediu este undeva între 500.000 și 600.000 de coroane. Iar pentru că vorbim de salariu și probabil că există mitul ăsta că în Norvegia te usucă impozitele, am să zic ceva despre asta. Impresia este că daca spui că plătești 31% impozit pe salariu, ceea ce eu am plătit anul trecut, pare mult, dar, de fapt, modul în care este plătit impozitul pe venit este puțin mai complicat, și anum 8% din cei 31% sunt, d efapt, asigurarea.

Acei 8% ți se trag, fie că ai 100.000, fie că ai 500.000 sau 1 milion. Se trag din toată suma pe care ai dobândit-o în acel an fiscal. Din restul care a rămas, după ce s-a dedus suma aceea de 8%, se face o deducere standard, pe persoană, de circa 100.000 de coroane.

Pentru banii aceia nu plătești impozit deloc. Este o deducere fiscală în favoarea ta. Abia din ceea ce rămâne ai de plătit impozit către stat, către municipalitate și eventual impozit în trepte către stat din nou, dacă depășești unanumit barem”, a explicat Daniel Solheim, în cadrul emisiunii „Departe de România”.

Rata șomajului este destul de mică în Norvegia, undeva la 3,5, iar locurile de muncă sunt cu duiumul, însă este important să ai o calificare. În momentul de față, pentru că sunt foarte mulți cetățeni români care mă contactează în vederea echivalării calificărilor personale ale lor, ne-am lovit de un aspect important.

Un instalator în România care poate are 720 de ore, din care 300 sunt teorie și 420 sunt practice, este insuficient pentru a putea fi echivalent cu un instalator norvegian. Instalatorul norvegian are 2 ani de școală, printre care implică școală, teorie, practică, ucenicie și altele”, a adăugat românul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net