Țara din Europa care te plătește să-ți termini studiile. Românii au acest drept și pot beneficia de un împrumut de la stat
Există o țară în Europa care dă străinilor bani pentru a-și termina studiile. Românii au, de asemenea, și ei acest drept și pot beneficia de un împrumut de la stat. Este vorba despre Norvegia. Aici, oamenii sunt încurajați să-și termine școala și chiar sunt plătiți pentru asta.
Daniel Solheim și Angela Kecskes sunt doi români stabiliți de aproape 30 de ani în Norvegia. În cadrul emisiunii „Departe de România”, ei au dezvăluit că aici străinii sunt încurajați să-și termine studiile și chiar sunt plătiți pentru acest lucru și au vorbit, totodată, despre cum funcționează acest sistem.
Angela a mărturisit că i-a fost greu la început să învețe limba norvegiană. A învățat în paralel și limba engleză, majoritatea locuitorilor din Norvegia fiind bilingvi. „Din păcate, eu nu am învățat engleza în România, nici la școală, nici nu am fost destul de deșteaptă s-o învăț singură acasă. În schimb, aici a trebuit să o învăț și am ajuns să fac niște cursuri. Am găsit o oportunitate.
Școala pentru adulți e un fel de liceu în care ți se permite să îl parcurgi gratis și să-ți obții competențele profesionale ca să poți să mergi mai departe la facultate”, a dezvăluit românca, în cadrul emisiunii „Departe de România”.
Străinii pot beneficia de un împrumut de la stat
Oameni se pot înscrie la o astfel de instituție gratuit și pot obține competențele profesionale de care au nevoie pentru a urma o facultate. Așadar, străinii care și nu și-au terminat studiile se pot înscrie la această școală. Tot ce trebuie să facă este să depună o cerere și pot primi loc într-o școală pentru adulți, unde pot parcurge materiile care lipsesc pentru a obține diplomă. Este valabil pentru cei care nu au terminat gimnaziul, liceul sau nu au susținut examenul de Bacalaureat.
De asemenea, aceștia pot beneficia de un împrumut de la stat, doar că pentru a avea acces au nevoie de drept de ședere definitiv în Norvegia, care se poate obține după 5 ani de muncă. „Cei care aplică pentru completarea studiilor, fie la nivel gimnazial, liceal sau mai departe, au acces la un împrumut de stat, atâta vreme cât au dreptul de ședere definitiv în Norvegia, pe care îl obții după 5 ani de muncă.
Acel împrumut este format dintr-un împrumut bănesc și o bursă care acoperă 10 luni din an, adică exact durata unui an școlar. Asta înseamnă că statul îți facilitează învățământul.
Prin acel împrumut, acoperi o parte din venituri la care poate renunți ca să ai timp să faci orele de curs, în sensul că nu pierzi nimic, ai doar de câștigat și la urmă o parte din acel împrumut se transformă în bursă, atâta vreme cât tu ești la zi cu examenele, cu probele, ș.a.m.d.”, a explicat Daniel Solheim.