Ce salariați beneficiază de scutirea de taxe și impozite

Ultima actualizare:

Mai mulți români beneficiază de scutiri de taxe, iar asta ar încetini introducerea impozitării progresive.

Mai mulți salariați din România sunt scutiți de taxe și impozite
Mai mulți salariați din România sunt scutiți de taxe și impozite

În acest moment, societatea civilă și Guvernul României se află în plină dezbatere cu privire la introducerea impozitului progresiv, iar specialiștii atrag atenția că mulți salariați beneficiază de scutiri de taxe și impozite. 

Ce sectoare nu plătesc taxe și impozite

Recent, pe lista salariaților ce nu plătesc taxe la stat au intrat și angajații din sectorul agricol și industria alimentară, dar Codul fiscal mai are astfel de excepții pe listă. 

În acest moment, aproximativ 300.000 de persoane lucrează în sectorul agricol și al industriei alimentare. Începând de luna viitoare, aceștia nu vor mai plăti impozit pe venit și nici contribuția la sănătate, dar rămân asigurați, în cazul unei vizite la medic. 

Alături de angajații din agricultură, de foarte mulți ani, și angajații din construcții nu plătesc impozit pe venitul pe care-l câștigă.

Vezi și Sfaturi pentru cei aflați la început de drum în IT: ce se caută și ce e bine de știut

Un alt exemplu este constituit din angajașii din sectorul IT, care sunt scutiți de impozitul pe venit de 10%. 

De asemenea, și activitățile independente și contractele de activitate sportivă au, la rândul lor, un regim special, aplicabil doar în cazul contribuțiilor sociale. 

Pentru cei ce realizează venituri din drepturi de autor, taxarea este diferită și pentru aceștia. Se aplică taxarea pentru contribuția la sănătate și pensie, doar dacă aceștia depășesc un anumit prag, echivalent a 12 salarii minime brute pe an.

Cât despre piața imobiliară, nici veniturile din chirii nu scapă de impozitare. Totuși, acestea au o modalitate speciale de taxare, fiind impozitați doar 10% din echivalentul a 60% din venitul câștigat. 

Ca în cazul contractelor pe drepturi de autor, contribuțiile la sănătate și pensie se plătesc, dacă venitul depășește 12 salarii minime brute. 

Sectorul IT și impozitarea progresivă

În acest moment, sectorul IT este unul dintre cele mai importante pentru economia României, fiind răspunzător pentru aproximativ 6% din Produsul Intern Brut al țării noastre.

Citește și Impozitarea diferențiată și sectorul IT: Cât de tare va influența piața introducerea cotei de taxare progresivă

În cazul în care impozitarea progresivă ar fi implementată, iar salariații din domeniul IT nu ar mai fi scutiți de taxe, mai multe companii internaționale s-ar putea să se retragă de pe piața românească.

Costurile pentru achitarea unui salariu în domeniul IT este de aproximativ 1,57 euro pentru fiecare euro cheltuit pentru salarizare. 

Competiția se află chiar la sud. Bulgaria ar avea, în cazul în care costurile de salarizare s-ar majora în România, o importanță mult mai mare pentru companiile internaționale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net